+ AAA -

Nepovjerenje i strah razbijaju se polako, kao kamen čekićem

Autor:

Epikur (341. pr. Kr. – Atena, 270. pr. Kr.) je bio filozof iz helenističko-rimskog razdoblja. Poznat je njegov citat „Bogatstvo se ne mjeri materijalnim vrijednostima koje čovjek posjeduje, već čašću koju je stekao“. A jedna kineska poslovica kaže: „Kada leopard umre, ostavlja svoju kožu, a kada čovjek umre, ostavlja svoju čast i ugled“. Tematska bliskost tih dvaju vrlo sličnih citata vjerojatno je sasvim slučajna. Uglavnom, oba citata, ili citat i kineska poslovica, stavljaju težište čovjekova života na čast i ugled, ne na moguća stečena materijalna dobra. Živeći svoj zemaljski život čovjek, htio on to ili ne, iza sebe ostavlja trag. Kakav trag? To ovisi, dakako, o pojedincu, njegovim životnim idealima i moralnim načelima. Ti citati, iako izrečeni izvan kršćanskog miljea, duboko duhovno ulaze, ili su duhovno potvrđeni biblijskim duhom i biblijskom teologijom Starog i Novog zavjeta. Za Isusa su evanđelisti zapisali „da je prošao zemljom čineći dobro“. Hoćeš li ti zemljom proći čineći dobro, pa da tako iza sebe ostaviš čast i ugled? Možeš, ako se nisi pogubio u trci života s jakom dozom hedonizma i konzumerizma.

„Iskustvo je najbolja škola, samo je školarina vrlo skupa” (Sokrat)

Iskustvo je vrlo važan čimbenik u životu. I za čovjekovo iskustvo postoji uzrečica: „Pametan čovjek uči iz iskustva drugih, a budala iz vlastitog iskustva“. U tome kolopletu ubrzanog tempa života ponekad smo pametni kada slušamo iskustva drugih, ali i često budale, jer želimo sami sebe iskušavati u nekim događanjima kako bismo se sami uvjerili u plodove kušnje koju smo sebi nametnuli. Ako nam se dogodi realan neuspjeh, rađa se nepovjerenje u samog sebe, svoje mogućnosti, sposobnosti i duhovne domete. S nepovjerenjem u samog sebe javlja se i strah od mogućih novih negativnih iskustava koja ostavljaju rane. Strah je normalna pojava afektivnog

Source

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Nepovjerenje i strah razbijaju se polako, kao kamen čekićem

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.