fbpx
+ AAA -

NATO više nema ograničenja za jačanje svojih snaga u Istočnoj Europi

Autor: Admin

“Oni (Rusi) su donijeli odluke, obvezali su se (u Osnivačkom aktu Rusija-NATO) kako neće napadati svoje susjede, što čine, i da će se redovito konzultirati s NATO-om, što ne čine. Stoga mislim da ovaj osnivački akt zapravo nije valjan zbog Rusije”, kazao je Geoané. 

“Sada nemamo ograničenja da imamo jaku poziciju na istočnom krilu i osiguramo da svaki kvadratni centimetar teritorija NATO-a bude zaštićen člankom 5 i našim saveznicima”, dodao je. 

Članak 5 NATO-a je onaj koji se odnosi na zajedničku obranu, i kaže da je napad na jednu članicu napad na sve njih.


Prema Osnivačkom aktu iz 1997., s ciljem ponovnog definiranja odnosa između Rusije i Saveza, obje su se strane složile raditi na “sprječavanju bilo kakvog eventualnog prijetećeg gomilanja konvencionalnih snaga u dogovorenim regijama Europe, uključujući Srednju i Istočnu Europu”.

NATO je 2017. već rasporedio multinacionalne taktičke skupine u baltičke države i Poljsku kao mjeru odvraćanja. Nakon ruske

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: NATO više nema ograničenja za jačanje svojih snaga u Istočnoj Europi

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.