fbpx
+ AAA -

Na Zapadu stare priče, na Istoku ništa novo

Autor: Admin

Usprkos tome što smo se prije određenog vremena ponadali – kako je dolaskom Bidena na čelo SAD-a prošlo vrijeme Trumpove američke izolacionističke politike u kojoj su države bile ključni entitet međunarodnih „proigravanja“ (koja je odgovarala Ruskoj Federaciji, ali je bila opasna po svijet – zbog prijetećeg sukoba među državama, kao pred Prvi svjetski rat), odnosno bili smo se ponadali kako se na globalnu scenu vraća liberalna demokracija (koju ruska , kao najveća na svijetu, vidi samo kao praktičan alat za vlastito destabiliziranje – sa svrhom da se Zapad domogne njihovih sirovina i velikog tržišta…), kratki, recentni pogled na ovu našu civilizaciju ipak otvara mogućnost da bi suvremeni svijet mogao odgledati reprizu odnosa/sukoba koji su vladali među državama prije stotinu godina.

Naime, donedavno jedinstveni Zapad se povlači i uzmiče. On sve češće  počinje sa svojom tehnologijom, kapitalom i pohlepe za profitom, snažiti i velike i male diktatore, tako da je sve teže razabirati što je taj naš „demokratski Zapad“.

Dakle, EU jest div, i demokratski, i ekonomski, i tehnološki, ali nema niti institucije niti mehanizma koji može Uniju a ni njene prve susjede obraniti od vanjskih i od unutarnjih diverzija. Naime, u Bundestag se probila Alternativa za Njemačku (AfD). Britanija je napustila EU. Navlače se oblaci na savezništvo SAD i Francuske, a sve su češći i glasovi da se EU odveže i udalji od Amerike. Ignorira se istina kako su Amerika i NATO jedina obrana Europe, dok u našem susjedstvu, tj. na Balkanu vrije. Tragični ratovi iz devedesetih kao da nisu završeni. BiH je blokirana država/protektorat. Bugarska ne

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Na Zapadu stare priče, na Istoku ništa novo

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.