fbpx
+ AAA -

Medij: Kako ruska invazija na Ukrajinu utječe na Arktik i svijet i koja je perspektiva regije

Autor: Admin

S obzirom na ukrajinski rat koji preoblikuje Europu i svijet, sagledavanje trenutačnog stanja na vrhu svijeta ključno je za razumijevanje budućnosti arktičke regije. 

Autor navodi kako se uvid u budućnost Arktika može steći proučavanjem skupa 10 značajnih posljedica ili utjecaja od invazije: 

Promjena geopolitičkog rasporeda: Nedvosmislena, temeljna posljedica je novi geopolitički raspored arktičkih država. Kada Finska i Švedska budu primljene kao članice, sedam od osam arktičkih država bit će usklađene s NATO-om. Rusija će sjediti za bilo kojim budućim “arktičkim državnim stolom” sa sedam članica NATO-a. … Novi raspored i stalna neprijateljstva čine suradnju s Rusijom na području vojne sigurnosti Arktika teškom, ako ne i nezamislivom. 
Sumnja u budućnost Arktičkog vijeća:  Deklaracija iz Ottawe kojom se uspostavlja Arktičko vijeće, koju je 1996. potpisalo osam arktičkih država, praćena je četvrt stoljeća općenito bliske suradnje među državama na pitanjima održivog razvoja i zaštite okoliša; posebno, pitanja vojne sigurnosti nikada nisu bila dio dijaloga Vijeća. Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, vijeće je pauziralo svoj rad


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Medij: Kako ruska invazija na Ukrajinu utječe na Arktik i svijet i koja je perspektiva regije

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.