+ AAA -

Mario Stefanov: Washington traži vojničke čizme za pohod na Iran

Autor:

Nakon ubojstva iranskog generala Qasema Soleimania u Iraku i iranskoga, relativno blagog vojnog odgovora koji pothranjuje optimizam većine političkih analitičara kako slijedi deeskalacija sukoba, ipak je potpuno izvjesno – Washington je definitivno krenuo u vojni pohod na Iran.

On će se voditi specifičnom metodologijom koja će se, između ostaloga, odlikovati i brzim i iznenadnim fazama eskalacije i deeskalacije sukoba po spirali nasilja, koja će voditi do konačnog, nasilnog obračuna. Obje sučeljene strane zauzele su nakon posljednjih događaja pozicije s kojih više nema povratka. Jedini cilj američke politike podržane od strane europskih i dijela arapskih saveznika sasvim je vidljiv, unatoč puštenim dimnim zavjesama u vidu američkih iskaza spremnosti na dijalog i tobožnjih neslaganja američke politike s ključnim igračima EU i NATO-a. Postavljeni cilj američke i savezničke politike rušenje je postojećeg režima u Teheranu. Od njega ni kratkoročno ni dugoročno neće biti odstupanja, a diplomatske ,ekonomske i vojne aktivnosti protiv Irana provodit će se sve do njegova ostvarenja. S druge strane jedini cilj iranske politike nakon američkog proglašenja dijela iranskih oružanih snaga terorističkom organizacijom (dakle, pripadnici postrojbi Islamske revolucionarne garde u slučaju oružanog sukoba i eventualnog zarobljavanja neće se tretirati ratnim zarobljenicima nego teroristima ) i likvidacije iranskoga generala biti će ono što već desetljećima jastrebovi iranske politike definiraju kao temeljni vanjskopolitički cilj Islamske Republike Iran – protjerivanje američkih snaga iz regije. U svakom slučaju, bilo to za tjedan dana, godinu dana ili za cijelo desetljeće, vojni obračun Irana s Washingtonom i njegovim saveznicima je, nažalost, neizbježan.

Američka politika pod svim predsjednicima postupno se godinama kreće prema ratu s Iranom, a posljednji događaji, kao dio tog dugoročnog scenarija, označavaju početak direktnog pohoda na iranski utjecaj u bliskoistočnoj regiji i na sam Teheran.

Pokreće se rat protiv Irana, a američka politika pokušava od europskih i arapskih…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Mario Stefanov: Washington traži vojničke čizme za pohod na Iran

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.