+ AAA -

Mario Stefanov: Velika bitka za Ameriku

Autor:

Nasuprot protivnicima predsjednik Trump govorom kadetima West Pointa iskazuje sasvim drukčiju viziju uloge SAD-a u svijetu i razliku prema stavovima svih protivnika te samu suštinu sukoba na američkoj političkoj sceni čini kristalno jasnom. Iako je prevladavajući dojam kako su pitanja unutarnje američke politike temeljna razdjelnica Trumpa od protivnika, u biti je to ipak vanjska politika SAD i način relizacije njenih geoekonomskih i geostrateških interesa na globalnoj razini. Oni su stvarno izvorište američke moći koja povratno određuje i američku unutarnju politiku.

Trump u West Pointu potvrđuje odanost svojoj viziji doktrine „America First“ riječima: “Nijedna zla sila na Zemlji ne može se usporediti s plemenitom snagom i pravednom slavom američkog ratnika”, rekao je Trump kadetima na početku svoga govora.

Podsjećajući na pobjedu u 2. svjetskom ratu navodi: „Upravo ova škola dala nam je ljude koji su se borili i dobili taj krvavi rat. Bivši polaznici West Pointa, takve eminentne ličnosti kao što su MacArthur, Patton, Eisenhower i Bradley, doveli su Ameriku do pobjede nad zlim nacistima i imperijalnim fašistima prije 75 godina. ”

No na kraju izlaganja američki predsjednik naglasio je kako Amerika završava eru ratova. „Svatko od vas započinje svoju karijeru u vojsci u ključnom trenutku američke povijesti. Vraćamo se temeljnim načelima prema kojima zadatak američkog vojnika nije obnavljati strane države, nego obraniti i odlučno zaštititi naš narod od stranih neprijatelja. Završavamo doba beskrajnih ratova. Na njihovo mjesto dolazi novi, jasni pogled na obranu vitalnih interesa

Source

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Mario Stefanov: Velika bitka za Ameriku

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.