+ AAA -

Mario Stefanov: Obračun Trumpa i „neoconsa“

Autor:

Računajući kako će američki predsjednik Donald Trump izgubiti predstojeće predsjedničke izbore,  ujedinjena fronta demokrata i dijela republikanaca već iscrtava obrise post-trumpovske Amerike i njene politike. Sve što se posljednjih godina i mjeseci zbiva na američkoj političkoj sceni, uključujući i krvave i razarajuće rasne nemire, nije ništa drugo do veliki obračun predsjednika Trumpa i  spomenute bipartijske političke sile, koja desetljećima kroz državnu administraciju upravlja Amerikom i njenom unutarnjom i vanjskom politikom.  Nazivaju ih neokonzervativcima ili skraćeno neoconsima iako s konzervativizmom nemaju gotovo nikakvih dodirnih točki, već je riječ o liberalima i aktivnim promotorima neoliberalne političke agende.

Stoga i novu vanjsku politiku post-trumpovske Amerike u cijelosti kreiraju upravo neoconsi kao moćna neformalna skupina i središte bipartijskog okupljanja. Njihovi istaknuti lideri već pišu projekcije nove uloge SAD-a u svijetu nakon izbornog poraza Donalda Trumpa, kojemu se nadaju.

Tako se na političku scenu u velikom stilu vraća i Robert Kagan, idejni predvodnik i ikona američkih neokonzervativaca. Kako se bliže američki predsjednički izbori njegovi javni istupi i intervjui sve su učestaliji, a kroz medijski prostor recikliraju se njegovi raniji članci i analiziraju objavljene knjige. Ponovo postaje aktualan njegov opsežni autorski članak iz 2017. godine za „Foreign Policy“ pod naslovom „Backing Into World War III“ u kojem Kagan definira bitne odrednice američke politike u razdoblju nakon Trumpove administracije za koje se nada da nastupa. Prema njegovom viđenju Donald Trump je „najuspješniji demagog i šarlatan u povijesti američke politike“, koji je potpuno devastirao američku ulogu u svijetu i njen utjecaj i time ugrozio svjetski mirovni poredak koji bez američkog vodstva klizi u 3. svjetski rat.

U tekstu Kagan, koji za sebe kaže da je „liberalni intervencionist“, potpuno nedvojbeno definira politiku američkog intervencionizma u državama diljem svijeta tobože zbog očuvanja vrijednosti  liberalne demokracije i liberalnog svjetskog poretka, a zapravo agresivnog promicanja američkih geoekonomskih i

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Mario Stefanov: Obračun Trumpa i „neoconsa“

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.