fbpx
+ AAA -

Mario Stefanov: Biden sprema napad na Europu i Aziju

Autor: Admin

SAD i saveznici u novom velikom euroazijskom proigravanju nakon preuzimanja predsjedništva Joea Bidena usporedno stišću i Kinu i Rusiju. Time se zapravo pokušavaju poništiti učinci ranije politike iz vremena Donalda Trumpa, koji su, prema ocjeni nove vašingtonske administracije, doveli do opasne situacije za američke interese – početka strateškog povezivanja Rusije i Kine, dviju najvećih kopnenih sila Euroazije.

S gledišta američkih geopolitičkih prioriteta, takav razvoj zbivanja mora se aktivnim djelovanjem zaustaviti kako bi se spriječilo da jedna sila ili savez sila, u ovom slučaju Rusije i Kine, vlada središnjim euroazijskim kopnom. Stoga je nova velika euroazijska igra, koju od prvih dana provodi Bidenova administracija, zapravo usmjerena na razdvajanje Kine i Rusije. Washington računa da će usporedni, sinkronizirani pritisak na obje sile istovremeno prisiliti Rusiju i Kinu da se, umjesto povezivanja u zajedničku strategiju, okrenu obrani vlastitih ugroženih geopolitičkih pozicija. Pritisak koji je potreban da se takvo nešto postigne mora biti izuzetno snažan, kontinuiran i istovremeno usmjeren prema obama američkim euroazijskim rivalima. Kako je Washington startao, potpuno je sigurno da će se upravo u tom smjeru i razvijati odnosi između SAD-a, Kine i Rusije.

No pravo je pitanje tko je stvarni cilj – Kina ili Rusija? Mnogi analitičari spremni su se okladiti da je upravo Rusija, a ne Kina pravi cilj udara američke vanjske politike.

Nova američka administracija smatra da je SAD svojim dosadašnjim djelovanjem prema Rusiji i Kini na dva odvojena fronta, poglavito za mandata Donalda Trumpa, dosad postigao samo neželjeni učinak – njihovo zbližavanje. Nova strategija Washingtona stoga smjera iscrpljivanju i jedne i druge euroazijske sile usporedno, da bi se potom udarilo punom silinom na jednu od njih.
Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Mario Stefanov: Biden sprema napad na Europu i Aziju

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.