Madrid želi u Bruxellessu raspraviti pitanje o ruskoj umiješanosti u katalonski referendum

Autor: dnevno.hr

Navodno postoji „dostatno dokaza“ o „ruskim hakerima“ koji su željeli destabilizirati stanje u Španjolskoj i Europskoj uniji u cjelini

Kada nešto u EU ili pojedinoj njezinoj članici ne ide kako treba i u skladu s prethodno zacrtanim planovima, bilo da se tiču politike, energetike, gospodarstva ili „samo“ nametanja ideološke orijentacije, već je od ranije pronađen učinkovit recept za detektiranje glavnog krivca, a onda i za pronalazak učinkovitog lijeka protiv njega. Naravno – glavni krivac i svojevrsni „Pedro za sve“ je, a tko drugi nego Rusija, a lijek za tu bolest je sveopće distanciranje od te zemlje na svim područjima! Moskva na taj način „ekskulpira“ ili, bolje rečeno, na sebe preuzima sve negativne posljedice loših politika vodstava unutar članica Europske unije ili Bruxellessa, kao njezine centrale. Podsjetimo: Rusija se tako „miješala“ u predsjedničke izbore u Francuskoj, parlamentarne izbore u Njemačkoj, od prije nekoliko dana iz Velike Britanije i tamošnjih medija stigla je informacija o mogućoj ruskoj umješanosti i davanja potpore pobornicima „Brexita“ i čega sve ne. Čovjek se sada  naprosto pita, pa u čijim je rukama svih ovih godina onda bila stvarna moć, jer Moskva se, kao što to već mjesecima tvrdi američki politički i medijski mainstream, uvukla i u sve pore američkog društvenog i političkog života – kadrovirala unutar FBI-a, izabrala američkog predsjednika i nadzirala tamošnje društvene mreže. Ta „svemoćna“ Moskva, u kojoj se prije samo nekoliko godina ruski predsjednik Putin jedva odhrvao novom pokušaju revolucije mobiliziranih narodnih masa i svrgavanju s vlasti krvavim putom, što je posljednjih godina i desetljeća uobičajena praksa u zemljama Istočne Europe, a onda i Bliskog istoka.

A da je uistinu tako, svjedoči i današnja informacija iz Madrida, prema kojoj ministar vanjskih poslova Španjolske, Alfonso Dastis, u Bruxellessu  planira na dnevni red staviti pitanje o „ruskoj potpori“ katalonskoj nezavisnosti kroz društvene mreže. Tu temu on namjerava danas raspraviti na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU.

„Ja ću postaviti pitanje miješanja, kako se plasirala dezinformacija, manipuliranje oko referenduma i posljedični događaji u Kataloniji“, kazao je španjolski ministar. Španjolska vlada je, prema njegovim riječima, „dokazala“, kako je najveći dio „prometa“ išao iz Rusije i drugih zemalja.

Prethodno je kazao da postoji „dostatno dokaza“ o „ruskim hakerima“ koji su željeli destabilizirati stanje u Španjolskoj i Europskoj uniji u cjelini. Međutim, o kojim je dokazima riječ nije precizirao.

Mnogi španjolski mediji već su tjednima ranije pisali o negativnom ruskom medijskom utjecaju na događaje oko katalonskog referenduma, što je čak i primoralo rusko veleposlanstvo u Madridu na osudu takvih medijskih špekulacija, i izjavu kroz koju se podsjeća na permanentan stav Moskve o tome, da je katalonska kriza isključivo unutarnje pitanje Španjolske.

Izvor: Geopolitika.News




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.