fbpx
+ AAA -

Macron smatra da će ruska ofanziva u Ukrajini početi u veljači i za posrednika u sukobu predlaže – Kinu!

Autor: Admin

Macron je kazao kako će po povratku u domovinu odmah nazvati Putina s ciljem poticanja istog na dijalog. Putin posljednjih mjeseci baš nije želio odgovarati na telefonske pozive Macrona, pri čemu često ponavlja kako ne želi trošiti vrijeme u besplodnim razgovorima s onima koji ionako niočemu ne odlučuju. Macron je otišao i korak dalje, pa je iz Balija dao prijedlog da Zapad, za svoje interese iskoristi posredovanje Kine između Moskve i Kijeva, jer da Peking može „pritisnuti“ Moskvu. Pri tom upozorava da je nužno postići sporazum s obzirom, kako je kazao, na početak ruskih velikih vojnih operacija početkom veljače.

Osobno do sada nisam čuo za planiranje takvih operacija, ali naravno, ostavljam mogućnost za to, jer Macron ipak barata s nemjerljivo više obavještajnih i analitičkih podataka. Međutim, za rusku „februarsku ofanzivu“ još nisu čuli niti ruski mediji pa će biti zanimljivo hoće li se oni u tom smislu oglasiti. Do sada nisu.

Što se tiče Kine kao posrednika, Macron je potpuno u krivu. Kina je, usprkos pozivanju na mirno rješenje sukoba, po pitanju tog rata otvoreno na strani Rusije, često ponavlja da su američki potezi i ignoriranje ruskih zabrinutosti uzrok rata, a i odnosi s Ukrajinom po Kinu su sve lošiji (nacionalizacija od strane Kijeva određenih strateških kompanija koje su kineski investitori prethodno kupili prema tržišnim uvjetima koje je sam Kijev odredio i sl.). A kada je jedna zemlja u takvom položaju u odnosu na dvije sukobljene – teško je govoriti o posredničkoj ulozi. Dovoljno je podsjetiti i da je Kina nedavno glasala protiv prijedloga rezolucije Opće skupštine UN-a o ruskim isplatama ratne odštete Ukrajini. Ali možda Macron zna nešto više, iako prije mislim da je on dovoljno egocentričan političar da ovakve prijedloge pokreće da bi dokazao kod kuće kako je i on važan, da i on odlučuje o važnim svjetskim pitanjima.


A oni koji imaju stvarnu moć u njihovom rješavanju, i za što im ne treba bildati ego – svakako su SAD i

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Macron smatra da će ruska ofanziva u Ukrajini početi u veljači i za posrednika u sukobu predlaže – Kinu!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.