fbpx
+ AAA -

M. Stefanov: Zelena energija nemoguća je bez litija, a njega u Europi nema

Autor: Admin

EU nema dovoljno nalazišta litija, a još manje nalazišta tzv. rijetkih zemnih metala, također ključnih za zelenu tranziciju, ili pak tamo gdje ih ima, lokalne zajednice se žestoko opiru rudarenju i ekstrakciji litija i rijetkih minerala koji uništavaju i dugotrajno zagađuju okoliš

Provodeći veliku zelenu transformaciju gospodarstva i društva i smanjujući energetsku ovisnost o ugljikovodičnim gorivima, prije svih nafti i plinu, te pokušavajući se potpuno izvući iz zagrljaja plinskog biznisa s Rusijom, Europska unija postupno upada u novu ovisnost o litiju potrebnom za razvoj zelene tehnologije, ponajprije baterija za pohranu električne energije.

Pokušavajući osigurati dovoljne resurse litija, Europska unija ponovno, kao i u slučaju plina i nafte, neizbježno dolazi do spoznaje da na teritoriju svojih članica jednostavno ne raspolaže potrebnim resursima. Ona nema dovoljno nalazišta litija, a još manje nalazišta tzv. rijetkih zemnih metala, također ključnih za zelenu tranziciju, ili pak tamo gdje ih ima, lokalne zajednice se žestoko opiru rudarenju i ekstrakciji litija i rijetkih minerala koje uništava i zagađuje okoliš.


Ograničeni resursi

Francuska, Portugal i Španjolska i dalje pokušavaju osigurati proizvodnju litija na svome

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Stefanov: Zelena energija nemoguća je bez litija, a njega u Europi nema

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.