+ AAA -

M. Stefanov: Rusija preko Srbije pokušava Balkan uvući u krvavi rat

Autor: Admin

Nedavni pokušaj vojnog iniciranja sukoba na Kosovu nije uspio i sada se od Rusije i njezinih saveznika mogu očekivati novi pokušaji aktiviranja krize na Balkanu, a stvari su otišle tako daleko da se javlja čak i bjeloruski predsjednik Lukašenko koji poziva Srbiju na konkretnije djelovanje

Rat u Ukrajini, pokrenut ruskom agresijom punog opsega, kako se i moglo predvidjeti, eskalira i po vremenu i po prostoru. Nemogućnost Ukrajine da početni ruski vojni debakl pretvori u svoju pobjedu omogućio je Rusima ukopavanje na dostignutim pozicijama, razvlačenje rata unedogled i njegovo iskorištavanje za ruske i ciljeve njihovih saveznika na globalnoj razini. Rusija oko sebe, u sklopu namjerne eskalacije rata, okuplja države u otvorenom neprijateljstvu ili prigušenom sukobu sa Zapadom, sve pod strateškom zaštitom Kine u pozadini, a u cilju rušenja postojećeg međunarodnog poretka i stvaranja nekakvog novog, multipolarnog svijeta u kojem, po ocjeni Rusije i saveznika, ne bi više dominirao utjecaj SAD-a i Zapada. 

S tim ciljem Rusija pokušava aktivirati što više kriznih žarišta diljem svijeta i zamrznute sukobe, kako bi odvratila pozornost od Ukrajine i razvukla snage Zapada na više odvojenih područja. Bliski istok uspješno je aktiviran uz pomoć ruskog saveznika Irana, preko njegova posrednika, terorističke organizacije Hamas. 

Balkanski krizni kompleks, neriješen već tri desetljeća, ruska politika

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Stefanov: Rusija preko Srbije pokušava Balkan uvući u krvavi rat
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.