AP
+ AAA -

M. Stefanov: Rusija je napala Ukrajinu zato što se Europa nije naoružavala

Autor: Admin

Rusija oko sebe uporno okuplja sve moguće protivnike Zapada, svih boja i političkih opredjeljenja, od Sjeverne Koreje do Irana, s Kinom kao strateškim štitom toga neformalnog saveza. Moskva i ostali okupljeni u protuzapadnom bloku nemaju ni potrebe formalizirati taj svoj politički i vojni savez, ali je činjenica da on u realnim uvjetima djeluje. Stoga se ne vidi ni kraja ni konca bilo kojoj otvorenoj krizi, a Europa je na svome istoku, kao i s juga, opkoljena velikim ratovima koji prijete prelijevanjem i na samu Europsku uniju.

Sada europska elita ili tek spoznaje realnost ili pak tek sada obavještava svoju javnost ili bolje reći priznaje, jer nema drugoga izbora, da se postupno, ali sigurno, tone u ponor ratova. I to u ritmu geopolitičkog turbofolka.


Stoga nastaje medijska kuknjava. Tako bivši dugogodišnji njemački ministar vanjskih poslova i vicekancelar Joschka Fischer u autorskom članku od 27. listopada za Project Syndicate pod naslovom “World of Warfare kazuje: “Pax Americana stvoren nakon 1945. godine čini se ranjivijim nego ikad prije, a njegovi glavni suparnici željni su iskoristiti njegove očite slabosti u suočavanju s novim nasilnim sukobima. Čini se da je spremnost međunarodne zajednice da održi status quo znatno umanjena. Kada je njemački kancelar Olaf Scholz u govoru parlamentu 27. veljače prošle godine opisao rusku invaziju na Ukrajinu kao Zeitenwende (prekretnicu), opasnost od širenja rata već je bila očita, ali je li uopće predvidio da ćemo svjedočiti cijelom lancu regionalnih ratova ili da će napetosti između velikih sila početi rasti na dnevnoj bazi? Nažalost, tu smo danas.”

Fischer dalje opisuje stanje nastalo širenjem, kako sam kaže, lanca ratova po svijetu i navodi: “Neisprovocirani agresorski

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Stefanov: Rusija je napala Ukrajinu zato što se Europa nije naoružavala

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.