fbpx
+ AAA -

M. Stefanov: Rat u Ukrajini: ogromni gubici s obje strane

Autor: Admin

Ljudski gubici rata u Ukrajini su enormni u usporedbi s ratovima vođenima posljednjih desetljeća. Ukrajina je dnevno ponekad imala, za vrijeme najintenzivnijih borbi, 500 do 700 poginulih boraca, a toliki broj poginulih američka vojska je za vrijeme najintenzivnijih borbi u Vijetnamskom ratu imala tijekom jednog mjeseca. Kolaju različiti podaci o ljudskim gubicima zaraćenih strana dijelom i zbog toga što se miješaju ukupni sanitetski gubici u koje se ubrajaju poginuli, ranjeni, bolesni ili psihotraumatizirani, dakle sve ljudstvo izbačeno iz borbe, s podacima o broju poginulih.

U svakom slučaju, riječ je o desecima tisuća poginulih i ranjenih. Ukupni sanitetski gubici svake od zaraćenih strana teško da su manji od 100 tisuća. U ukrajinske gubitke treba ubrojiti i civilne žrtve koje su tijekom ovoga rata brojne zbog ruskog intenzivnog i neselektivnog korištenja topništva na ratištu.

Zapanjujući podaci


Može se samo procjenjivati koliko je u sanitetskim gubicima udio psihotraumatiziranih, poglavito na strani ruske vojske koja ratuje na tuđem teritoriju i koja je bila izložena za Ruse neočekivanim razornim udarima ukrajinskih oružanih snaga u početnoj fazi rata.

Analize ratova posljednjih desetljeća ukazuju na sve veći udio psihičkih trauma u ukupnim

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Stefanov: Rat u Ukrajini: ogromni gubici s obje strane

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.