U.S. Navy
+ AAA -

M. Stefanov: NATO može napasti samo Rusiju i Kinu i nikog drugog

Autor: Admin

Vojne intervencije SAD-a i saveznika desetljećima su prašile na sve strane i ondje gdje je bilo nužno i u skladu s odlukama UN-a, kao što je bilo u Kuvajtu i Afganistanu, ali i ondje gdje to nije trebalo, kao u Libiji, gdje je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a karikaturno tumačena, i kasnije u Siriji

Američki i europski političari uporno u javnim nastupima tvrde da je Zapad nakon ruske invazije na Ukrajinu učvrstio svoje jedinstvo i da nikada od hladnog rata nije bio snažniji. 


Istina, učvrstio je svoju unutarnju koheziju u odnosu na Rusiju, no postavlja se pitanje što je s potencijalom vanjskog diplomatskog i vojnog djelovanja na globalnoj razini. On je slabiji nego za hladnog rata. Zapad je imao više utjecaja i mogućnosti vojnog djelovanja tijekom hladnog rata i nekoliko desetljeća nakon njega nego što ih ima danas. Ne postoje egzaktni pokazatelji, ali činjenice govore da je prednost Zapada ostvarena samo naspram Rusije, i to uglavnom uključivanjem bivših članica Varšavskog ugovora u euroatlantske integracije. No u ovome trenutku mogućnosti vojnog interveniranja Zapada bilo gdje u svijetu radikalno su umanjene. 

Za hladnog rata i posebice nekoliko desetljeća nakon njega Zapad je praktički mogao vojno intervenirati po svojoj arbitrarnoj volji sa ili bez suglasnosti Ujedinjenih naroda gdje god je smatrao da je to potrebno za njegove interese. Američka vojna moć od Vijetnamskog rata i navodnog incidenta u Tonkinskom zaljevu aktivirana je više puta i bez odobrenja Kongresa odlukom predsjednika SAD-a. Vojne intervencije SAD-a i saveznika desetljećima su prašile na sve strane i ondje gdje je bilo nužno i u skladu s odlukama UN-a, kao što je bilo u Kuvajtu i Afganistanu, ali i ondje gdje to nije trebalo, kao u Libiji, gdje je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a karikaturno tumačena, i kasnije u Siriji. Vojna invazija SAD-a i saveznika na Irak 2003. izvršena je bez odluke UN-a, protivno Povelji UN-a i međunarodnom pravu. 

Nakon ulaženja u klinč s Rusijom i nakon što je Putin pokrenuo šokantnu agresiju na Ukrajinu, praktički je prisilio Zapad na pomoć Ukrajini u obrani jer bi inače, zbog korumpiranih i izdajničkih

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Stefanov: NATO može napasti samo Rusiju i Kinu i nikog drugog

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.