fbpx
161034
+ AAA -

M. Stefanov: Europski energetski megaproblem

Autor: Admin

Europska unija ima teški i kronični energetski problem. On je ujedno jedna od njezinih ključnih geopolitičkih slabosti. Europska unija ne posjeduje ozbiljnije naftne i plinske izvore, a gospodarstvo i stanovništvo ovisi o uvezenom plinu koji se velikim dijelom uvozi iz Rusije. Europskoj uniji Rusija je praktički neprijatelj, što se jasno vidi iz niza dokumenata donesenih u institucijama Unije, bez obzira na to što političke strukture u javnosti glumataju dobronamjernost i konstruktivnost u odnosima s Rusijom. Bruxelles, stoga, očito, dok istovremeno nastavlja koristiti ruski plin, pokušava u što većoj mjeri smanjiti njegov udio u ukupnom energetskom uvozu.

Upravo je pokušaj smanjenja uvoza plina iz Rusije jedan od razloga nametanja za gospodarstvo krajnje rizične velike zelene tranzicije u opskrbljivanju energijom prije nego što je za to potrebna tehnologija uopće dosegla odgovarajuću razinu razvoja.

Prava istina

Energetska neovisnost Europske unije također je jedan od razloga zbog kojeg su se europske sile pridružile suludom i propalom američkom planu geopolitičkog preslagivanja Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Bio je to za Europsku uniju jalov pokušaj otvaranja novih pravaca dobave plina iz Katara izgradnjom plinovoda preko Sirije i Turske. Rat u Siriji za EU i njegove američke saveznike imao je cilj osigurati stratešku geopolitičku i geoekonomsku prohodnost sirijskog bliskoistočnog ulaza na kopneni koridor prema Turskoj i dalje prema Europi. To je bit svega što se proteklog desetljeća događalo u Siriji. Ni o kakvoj demokratizaciji Sirije i zamjeni

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Stefanov: Europski energetski megaproblem

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.