fbpx
+ AAA -

M. Stefanov: Europska unija je tigar od papira

Autor: Admin

Globalni potencijal moći Europske unije i njezinih država članica postupno erodira i ne može pratiti potencijal SAD-a i Kine, navodi se u redovitoj godišnjoj studiji paneuropskog  think-tanka European Council On Foreign Relations (ECFR) pod nazivom “Power Atlas”.

Prema istraživanjima ECFR-a, ne samo da opada ekonomska moć Njemačke i Europske unije s njom nego Njemačka također gubi tlo pod nogama na polju djelovanja velikih korporacija s globalnim utjecajem. U visokotehnološkim sektorima kao što su umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i robotika dominiraju SAD i Kina, dok Europska unija ne uspijeva držati korak – navodi istraživanje ECFR-a.

Izgubljena dominacija


Problem je za Europsku uniju tim veći što će “u budućnosti geopolitikom dominirati države i tvrtke koje predvode razvoj na tim područjima”, upozorava studija “Power Atlas”. Jedino su u vojnom sektoru, gledano prema vojnim izdacima i snazi raspoređenih vojnih potencijala diljem svijeta, u prednosti zapadne sile predvođene SAD-om. Održavanje globalne moći Zapada i prednost pred Kinom stoga bi se u budućnosti moglo sve više oslanjati na projekciju vojne moći.

Prema ECFR-u, globalna smjena moći koja je odavno započela i za koju se može očekivati da će se nastaviti i u godinama koje dolaze može se jasno vidjeti u ekonomskim pokazateljima.

Relativna prevlast grupe G7 u koju ulaze nekada najveće zapadne industrijalizirane države u stalnom je padu. G7 je 1990. godine predstavljao 50 posto globalnog ekonomskog outputa, preračunato na temelju pariteta kupovne moći, dok danas predstavlja 30 posto, a prema prognozama, do 2050. godine skupina G7 zauzimat će tek nešto više od 20 posto udjela u globalnoj ekonomiji. Istovremeno se povećava moć skupine država koje se ponekad nazivaju i E7, Brazila, Kine, Indije, Indonezije, Meksika, Rusije i Turske. Njihov udio u globalnoj ekonomiji 1991. godine bio je

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Stefanov: Europska unija je tigar od papira
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.