+ AAA -

M. Šerić: Vijetnam i SAD: od smrtnih neprijatelja do dobrih prijatelja

Autor: Admin

Tijekom dvodnevnog posjeta predsjednika Joea Bidena Hanoju 10. i 11. rujna američki predsjednik i glavni tajnik Komunističke partije Vijetnama Nguyen Phu Trong postigli su povijesni sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između dviju zemalja. Nakon sklapanja sporazuma vijetnamski premijer Pham Minh Chinh sastao s raznim američkim dužnosnicima u Washingtonu i San Franciscu tijekom svog putovanja u SAD prilikom 78. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku. Cilj je bio potaknuti provedbu sporazuma.

Iako su još davne 1995. godine Sjedinjene Države i Socijalistička Republika Vijetnam normalizirali diplomatske odnose, najnovija transformacija odnosa na razinu sveobuhvatnog strateškog partnerstva – predstavlja značajnu promjenu, ne samo za obje države već za cijelu azijsku geopolitičku sliku. Sa strane Vijetnama, jačanje odnosa sa SAD-om olakšat će napore da komunistička država ostvari svoj golemi gospodarski potencijal te će ojačati svoje obrambene kapacitete u kontekstu kineske opasnosti u susjedstvu. Sa strane SAD-a, jačanje odnosa s Vijetnamom dat će veće mogućnosti za trgovinsku razmjenu, uključujući strateški sektor kao što je proizvodnja mikročipova. Ujedno Amerika dobiva priliku vojno surađivati s regionalnom silom od oko 100 milijuna stanovnika na strateški iznimno važnom području jugoistočne Azije.


Povijesni put zbližavanja

Gornji redci za neupućene promatrače mogli bi se činiti kao sarkazam ili šala. I oni slabiji poznavatelji povijesti znaju za američki angažman u Vijetnamskom ratu koji je doveo do smrti preko 3 milijuna Vijetnamaca i oko 60 tisuća američkih

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Vijetnam i SAD: od smrtnih neprijatelja do dobrih prijatelja

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.