+ AAA -

M. Šerić: Utjecaj kave na politiku, ekonomiju i društvo u povijesti i sadašnjosti

Autor: Admin

Jedan od najpoznatijih slučajeva zabrane kave dogodio se u 18. stoljeću u Pruskoj. Zabranio ju je kralj Fridrik II, poznatiji kao Fridrik Veliki. Zabranjena je iz najnevjerojatnijeg mogućeg razloga: kralj Fridrik je više volio da njegovi podanici piju pivo na kojem na on odrastao kao i mnogi drugi Prusi. Međutim, zabrana nije dugo trajala. Kava je bila zabranjena u Italiji u 16. stoljeću jer su ljudi vjerovali da je sotonistička, no zabrana je ukinuta kada je papa Klement VIII. otkrio da uživa u tom napitku i blagoslovio ga. Kava je u Švedskoj zabranjivana pet puta, a najpoznatiji (i bizaran) incident dogodio se kada ju je kralj Gustav III. zabranio 1746. jer je bio uvjeren da je napitak smrtonosan. Zabrana je ukinuta kada je Gustav ubijen 1792.

Uloga kave u industrijskoj revoluciji


Kava je imala značajan utjecaj na produktivnost radne snage tijekom industrijske

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Utjecaj kave na politiku, ekonomiju i društvo u povijesti i sadašnjosti

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.