AP
+ AAA -

M. Šerić: Sunitsko-šijitski sukob: povijest i suvremeni izazovi (2)

Autor: Admin

Danas su suniti uvjerljiva većina. Od oko 1,9 milijardi muslimana diljem svijeta sunita ima oko 85%, a šijita samo oko 15%. Suniti su većina u velikoj većini muslimanskih zemalja. Šijiti čine većinu stanovništva u Iranu, Iraku, Bahreinu i Azerbejdžanu. Ima ih podjednak broj kao i sunita u Libanonu. Šijiti su značajna manjina u Jemenu (35-40%), Turskoj (10-15%), Kuvajtu (20-25%), Pakistanu (15%), Siriji (13%), Saudijskoj Arabiji (5-10%), Afganistanu (15%), Čadu (21%).Šijitski muslimani trenutačno čine 36% ukupnog i 38% muslimanskog stanovništva Bliskog istoka. Osim konstantnih sukoba, sunitski i šijitski muslimani u mnogim regijama trenutno žive zajedno u miru. U regijama gdje su međufrakcijski odnosi relaksirani, kao što su npr. Azerbajdžan i Kuvajt, postalo je uobičajeno da se pripadnici dviju frakcija međusobno vjenčaju i mole u istim džamijama. Zanimljivo je kako zbog sukoba vođe šijita Alija s antialijevskim sunitskim kalifima Abu Bakirom, Omarom, Osmanom, Muavijom i Jazidom, rijetko koji šijit će dati svom djetetu ta imena sunitskih vođa. S druge strane, rijetko koji sunit će dati svom djetetu imena šijitskih vođa kao što su Ali, Husein, Hasan, Abas, Zajnab. Iznimke čine sufijski muslimani iz razloga što mnogobrojni sufiji na Balkanu i Turskoj štuju sufijske iranske velikane kao što su Rumi, Hafez, Saadi.

Utjecaj Iranske revolucije

Premda je Iranska islamska revolucija tehnički bila šijitska, ona nije bila samo šijitska nego i panislamska – učinjena je za sve muslimane i sve potlačene ljude u svijetu. Iranska revolucija motivirala je islamske radikale diljem svijeta da pokušaju provoditi islamske revolucije kako bi uspostavili islamske republike i šerijatski poredak. Ona je u svojoj biti bila antikolonijalistička i usmjerena protiv imperijalizma SAD-a, Velike Britanije ali i Sovjetskog Saveza. Premda je revolucionirani šijitski Iran poslao poruku ostatku svijeta kako se osloboditi tiranije, vrhovni vođa islamske revolucije, ajatolah Ruholah Homeini, naglasio je

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Sunitsko-šijitski sukob: povijest i suvremeni izazovi (2)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.