+ AAA -

M. Šerić: Ratovi, revolucije i romantika: Povijest Argentine (2)

Autor: Admin

Vojna hunta je vjerovala da bi uspješno zauzimanje Malvina (koji su se nalazili oko osam tisuća milja od Britanije i bilo je slabo vjerojatno da će London intervenirati), bio spektakularan potez koji bi pažnju nacije odvukao s neoliberalne ekonomske politike u smjeru domoljubnog zanosa. Ipak, Britanci su odgovorili na argentinsku invaziju otoka u travnju 1982. tako što su poslali snažnu ekspediciju u Južni Atlantik.

Dva mjeseca kasnije okončan je krvavi rat (649 mrtvih argentinskih i 255 britanskih vojnika) Britanci su ponovo preuzeli Falklande i prisilili 11 tisuća argentinskih vojnika, većinom ročnika, na predaju. Otada do danas Malvini su postali središnji simbol oko kojeg se okuplja argentinska nacija, simbol borbe za zaokruženje nacionalnog teritorija. I danas više od 80% Argentinaca smatra Malvine sastavnim dijelom Argentine što je uostalom potvrđeno novim argentinskim Ustavom iz 1994. Velika Britanija, s druge strane, smatra te otoke svojim prekomorskim područjem. Međudržavni spor oko tih otoka čije je područje bogato prirodnim resursima ostaje


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Ratovi, revolucije i romantika: Povijest Argentine (2)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.