+ AAA -

M. Šerić: Potencijalna konačna rješenja izraelsko-palestinskog sukoba (2)

Autor: Admin

Model jedne države još se naziva i „dvonacionalnom državom“ i podrazumijeva stvaranje jedne demokratske, sekularne države u kojoj bi Židovi i Arapi živjeli kao građani s jednakim pravima. Oni koji podržavaju rješenje jedne države općenito smatraju da je razdvajanje Izraelaca i Palestinaca u dvije države preteško za izvesti. Stanovništvo je previše isprepleteno, a postizanje dogovora o pitanjima kao što su granice, Jeruzalem i palestinske izbjeglice je previše komplicirano da bi se riješilo.

Već tijekom 1990-ih, kada se činilo da je dvodržavno rješenje na vidiku, tadašnji vodeći palestinski intelektualac Edward Said, pozivao je na uspostavu binacionalne države kao alternativu mirovnom procesu iz Osla. Tvrdio je da odvajanje nije izvedivo s obzirom na mnoštvo međuovisnosti između dva naroda. S obzirom na nelak život Palestinaca u enklavama, sve veći broj palestinskih intelektualaca i aktivista, poput filozofa Sarija Nusseibeha, u posljednje vrijeme poziva na kreiranje dvonacionalne države. Oni predstavljaju značajan glas oporbe Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO). Također, neki istaknuti Izraelci pozivaju na dvonacionalnu državu, uključujući bivšeg zastupnika Laburističke stranke i predsjednika Knesseta Avrahama Burga, povjesničara Ilana Pappéa i sociologa Yehoudu Shenhava. Svi oni dijele uvjerenje da se trajno i pravedno rješenje može ostvariti samo kroz dvonacionalnu državu, koliko god se takva država činila utopističkom. Postoji mogućnost da bi borba za jednaka građanska prava mogla biti uspješnija od


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Potencijalna konačna rješenja izraelsko-palestinskog sukoba (2)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.