+ AAA -

M. Šerić: Kanal Ben Gurion: potencijalna revolucionarna izraelska alternativa Suezu (Video)

Autor: Admin

Ben-Gurion kanal bi bio učinkovitiji od Sueskog, jer, osim što bi mogao primiti veći broj brodova, omogućio bi istovremenu dvosmjernu plovidbu velikih brodova kroz projektiranje dva kraka kanala. Za razliku od Sueskog koji se nalazi uz pješčane obale, izraelski kanal imao bi stjenovite zidove što gotovo ne zahtijeva održavanje. Izrael planira izgraditi male gradove, hotele, restorane i kafiće duž kanala. Svaki predloženi krak kanala imao bi dubinu 50 metara i širinu oko 200 metara. Bio bi 10 metara dublji od Sueza. Kroz kanal bi mogli prolaziti brodovi duljine 300 metara i širine 110 metara, što je veličina najvećih svjetskih brodova. Ako se realizira, Ben Gurion kanal bit će gotovo jednu trećinu duži od 193,3 km dugog Sueskog kanala – 292,9 km. Izgradnja kanala trajala bi 5 godina i uključila 300 tisuća inženjera i tehničara iz cijelog svijeta. Procijenjena cijena izgradnje iznosi između 16 i 55 milijardi dolara. Izrael bi trebao godišnje zarađivati 6 milijardi dolara. Tko god bude kontrolirao kanal, a po svemu sudeći to mogu biti jedino Izrael i


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Kanal Ben Gurion: potencijalna revolucionarna izraelska alternativa Suezu (Video)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.