fbpx
+ AAA -

M. Šerić: Kako je N. Modi Indiji vratio ugled, moć i status supersile u nastajanju (I. dio)

Autor: Admin

Tek s Modijem u premijerskoj rezidenciji Lok Kalyan Marg 7, Indija je oformila svoju vanjskopolitičku strategiju, popularno nazvanom Modijeva doktrina. Prema toj doktrini Indija želi stvoriti multipolarni svijet u kojem bi New Delhi predstavljao jedan neovisan pol, a ne samo bio jedan od važnih aktera koji će više gravitirati SAD-u ili Kini ovisno o potrebi. Takva vanjskopolitička strategija se izravno oslanja na Mumbajski konsenzus, tj. gospodarsku razvojnu politiku koja se razlikuje od Washingtonskog i Pekinškog konsenzusa. Naime, Mumbajski konsenzus daje prednost domaćem tržištu u odnosu na izvoz te uslužnim djelatnostima u odnosu na tvorničke djelatnosti. U Modijevoj doktrini, cilj je postizanje i održavanje visoke stope rasta BDP-a, borba protiv terorizma, očuvanje teritorijalnog integriteta i jačanje položaja Indije u svijetu. Konačno, Indija treba postati supersila u širem kontekstu globalne arene nacionalnih država.

Modi je krenuo s radikalnim promjenama u vanjskoj politici jer je shvatio da će tako najviše profitirati u očima prosječnih Indijaca koji žele odmah vidjeti napredak domovine, a s time i ostvarenje boljeg životnog standarda. Odlučio je redefinirati indijske nacionalne interese tako da oni budu privlačni međunarodnoj zajednici. Koncepcije poput Međunarodnog solarnog saveza i indijska antiteroristička strategija pridobili su strance da podržavaju napredak Indije. Indijska vanjska politika pod Modijevim vodstvom nije usmjerena samo na


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Kako je N. Modi Indiji vratio ugled, moć i status supersile u nastajanju (I. dio)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.