fbpx
+ AAA -

M. Šerić: Iza bojišta: Patnje civila u Drugom svjetskom ratu

Autor: Admin

Nacistička politika u Istočnoj Europi eksplicitno je bila usmjerena na izgladnjivanje pokorenih naroda s ciljem da se nahrani Nijemce. Ipak, nestručnost nacističkog režima nije uspjela realizirati Plan gladi ministra poljoprivrede Trećeg Reicha Herberta Backea koji je predviđao 30 do 40 milijuna mrtvih od izgladnjelosti. Razlog neuspjeha plana je bio taj što su podvrgnuti narodi Istočne Europe (Poljaci, Ukrajinci, Rusi i ostali) pokazali nevjerojatnu kreativnost u skrivanju usjeva od nacističkih vlasti i prkosno su našli načine da se prehrane kako bi preživjeli. Ipak, milijuni su preminuli zbog rata i njegovih posljedica poput spaljene zemlje i uništenih tvornica prilikom njemačkog povlačenja. Njemačke i druge osovinske snage u Sovjetskom Savezu hranile su se na račun svojih „domaćina“. Procjene govore kako su njemački i drugi osovinski vojnici na Istoku pojeli sedam milijuna tona sovjetskog žita, 17 milijuna goveda, 20 milijuna svinja, 27 milijuna koza i ovaca i više od 100 milijuna komada domaće peradi.

Sličnu drakonsku politiku provodi su i Japanci u Aziji gdje su se hranili na račun domaćeg stanovništva. Milijuni su poumirali od gladi. Kina je trpjela zastrašujuće jer su poljoprivrednici bili žrtva i japanskih okupatora i


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Iza bojišta: Patnje civila u Drugom svjetskom ratu

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.