imago images/TheNews2
+ AAA -

M. Šerić: Hamas: nastanak i uspon radikalnog palestinskog pokreta (2)

Autor: Admin

Prema Hamasu, religijska dužnost muslimana je vršiti napade na Židove. Kompromisi i dogovori kao način rješavanja palestinskog pitanja se izričito odbacuju a njih zamjenjuje oružana borba. Hamas je prvi put upotrijebio samoubilački bombaški napad u travnju 1993., pet mjeseci prije nego što su čelnik PLO-a Yasser Arafat i izraelski premijer Yitzhak Rabin potpisali sporazum iz Osla koji je Palestincima dao upravu u Pojasu Gaze i gradu Jerihonu na Zapadnoj obali. Prvog jutra nakon potpisivanja sporazuma Hamasov bombaš pokušao je dignuti u zrak policijsku postaju u Gazi. Nakon toga uslijedila su dodatna tri samoubilačka napada. U petom napadu u listopadu 1993. izvršen je napad na stožer izraelske vojske na Zapadnoj obali. Hamas je od svog osnutka izričito odbijao pregovore koji bi ustupili bilo koji komad palestinske zemlje Židovima. Lideri Hamasa nedvosmisleno su osudili mirovne sporazume Oslo I (1993.) i Oslo II (1995.) uključujući međusobno priznanje PLO-a i Izraela. Zajedno sa skupinom Palestinski islamski džihad (PIJ), pojačali su svoju terorističku kampanju protiv Izraela koristeći bombaše samoubojice kako bi sabotirali postizanje mirovnog sporazuma. PLO i Izrael odgovorili su oštrim sigurnosnim mjerama.

Terorizam Hamasa zaprepastio je ne samo Izraelce nego cijeli svijet. Hamas je ciljano želio pobiti što veći broj civila. Za Hamas nije bila važna dob, spol i druge karakteristike žrtvi zato što je prema njegovom viđenju svaki židovski stanovnik u Palestini legitimni vojni cilj jer je cionist. Zbog smišljenih bombaških samoubilačkih i drugih napada na civilne mete, Hamas je označen kao teroristička organizacija od strane SAD-a 1997. a uskoro su to učinile i brojne druge države uključujući EU, Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju, Novi Zeland itd. Ipak, veliki broj utjecajnih država ne smatraju Hamas terorističkom organizacijom poput Kine, Rusije, Brazila, Indije, Norveške, Švicarske, Turske, Irana, Alžira, Egipta. Mnoge važne države poput Rusije, Kine, Irana i Turske smatraju borbu Hamasa legitimnom i legalnom i podržavaju je.


Druga intifada

Nakon što su ljeto 2000. propali izraelsko-palestinski mirovni pregovori u Camp Davidu, a u rujnu vođa izraelske opozicije Ariel Sharon provokativno posjetio Brdo hrama u Jeruzalemu, došlo je do porasta nasilja koje je postalo poznato kao Druga

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Hamas: nastanak i uspon radikalnog palestinskog pokreta (2)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.