fbpx
+ AAA -

M. Šerić: Era Sulejmana Veličanstvenog: Zlatno doba Osmanskog Carstva (2)

Autor: Admin

Kada je Ferdinand Habsburški poslije smrti osmanskog vazala Ivana Zapolje htio zaposjesti cijelu Ugarsku, osmanske su postrojbe iznova počele borbu protiv Habsburške Monarhije. Budim je zajedno sa središnjim dijelom Ugarske 1541. anektiran. Zapadni je dio zemlje ostao pod kontrolom Habsburgovaca i nadalje će se zvati Kraljevina Ugarska. Istočni dio je Sulejman predao sinu Ivana Zapolje, Ivanu Sigismundu. Iz istočnoga se ugarskog kraljevstva kasnije razvila osmanska vazalna Kneževina Erdelj (Transilvanija).

Borbe s Habsburgovcima otegle su se do 1547. Tada su privremeno završene. Umjesto toga, osmanski državni vrh pokušao je 1548. iznova anektirati Perziju. Safavidi, istodobno na istoku svoje zemlje pod pritiskom Uzbeka, sunitskoga turskog naroda, tada su kao i nekoć izbjegavali otvorenu bitku s Osmanlijama. I taj je pohod protekao bez trajnijeg učinka. Godine 1551. iznova su se rasplamsale borbe protiv Austrije, jer su Habsburgovci uspjeli osvojiti istočno Ugarsko Kraljevstvo koje je bilo pod osmanskom vrhovnom vlašću. No, taj rat Osmanlijama je ipak donio samo neznatno povećanje njihova teritorija u Ugarskoj.

Tada se Porta 1553. opet okrenula protiv Safavidskog Carstva. No, ni rezultat toga vojnog pothvata nije odgovarao očekivanjima. Sklopljen je mir u Amasyi 1555. po kojem su Armenija i Gruzija podijeljene nadvoje, Azerbajdžan pak prepušten Safavidima, dok je većina Iraka uključujući Bagdad ostala pod osmanskom kontrolom. Tako uspostavljena granica išla je preko planina koje su dijelile istočnu i zapadnu Gruziju (pod domaćim vazalnim prinčevima), kroz Armeniju i preko zapadnih obronaka Zagrosa do Perzijskog zaljeva. Mir je također utjecao na


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Era Sulejmana Veličanstvenog: Zlatno doba Osmanskog Carstva (2)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.