+ AAA -

M. Šerić: Brazil: supersila koja dolazi

Autor: Admin

Brazil posjeduje bogata ležišta strateških minerala (boksit, željezna ruda, mangan, uran, bakar, volfram, zlato, nikal, cink, vanadij, litij, titan) i dragog kamenja (ametist, smaragd, akvamarin i opal).Kada je u pitanju energija, Brazil je samodostatan u nafti i jedan je od vodećih svjetskih proizvođača hidroenergije. Posjeduje desetinu svjetskih zaliha svježe vode i najveću očuvanu kišnu prašumu Amazonu koja posjeduje veliki biodiverzitet. Obradiva zemlja je pogodna za proizvodnju brojnih usjeva i biogoriva. Zemlja je istaknuti proizvođač govedine, piletine, mliječnih proizvoda i svinjetine. Zbog svojih resursa stručnjaci smatraju kako je vrlo vjerojatno da će Brazil steći dominantnu ulogu u međunarodnim odnosima, posebno kada je riječ o ekološkim pitanjima (naravno ako eko-opcija bude na vlasti u Brasíliji). Uz to, Brazil utječe na svijet sa svojom verzijom meke sile. Dosad su karneval, samba, kava, nogomet i favele bili najprepoznatljiviji brazilski simboli koje treba iskoristiti na još bolji način za širenje brazilskog utjecaja. U novije doba pojavljuju se kao segmenti meke sile i brazilska kuhinja, glazba, filmska industrija i umjetnost.

Vojna snaga


Najveći brazilski nedostatak u prošlosti bio je izostanak vojne moći. U 20. stoljeću vlasti su pokazivale slab interes da jače investiraju u svoju vojsku dijelom zato što susjedi u Južnoj Americi ne predstavljaju nikakvu sigurnosnu prijetnju. Slabu vojnu moć nitko nije kaznio zbog prirodnih barijera. Izostanak vojne sile bila je prepreka za jači angažman u vanjskoj politici. Međutim, posljednjih 20-ak godina i u vojnom smislu Brazil je napredovao. Prema portalu Global Fire Power, brazilska vojska je 12. na svijetu što je respektabilno mjesto. Brazilska vojska je druga najjača u Amerikama nakon

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Brazil: supersila koja dolazi

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.