+ AAA -

M. Šerić: Bokserski ustanak (1)

Autor: Admin

Osim ruralnim običajima i narodnim vjerovanjima bokseri su bili nadahnuti boksom i borilačkim vještinama koje su trenirali (otuda naziv bokseri – boksači). Američki kršćanski misionari vjerojatno su bili prvi ljudi koji su dobro uvježbane, atletski građene mladiće nazivali „boksačima“, zbog borilačkih vještina kojima su se bavili i obuke s oružjem koju su prošli. Borba protiv kolonizacije bila je posebno privlačna nezaposlenim seoskim muškarcima, od kojih su mnogi bili tinejdžeri. Njihovi jednostavni rituali i simboli bili su prihvatljivi običnim ljudima. Zastupali su pravednost koji je proizlazila iz tradicije borilačkih vještina yi-qi koja je podrazumijevala altruizam, poštenje i lojalnost.

Način rada boksera


Bokseri su zastupali likvidaciju stranaca u Kini kao i ubijanje pokvarenih domaćih dužnosnika. Iracionalno, bili su opsjednuti magijskim ritualima. Naoružani puškama i mačevima, tvrdili su da su nadnaravno neranjivi protiv topova, puščanih hitaca i napada nožem. Skupine boksera popularno su tvrdile da će milijuni vojnika sići s neba kako bi im pomogli u pročišćenju Kine od stranog ugnjetavanja. Premda su bokseri vjerovali da im žene oduzimaju magijske moći, osnovali su ženski ogranak pokreta pod nazivom Sjaj crvene svjetiljke. Vjerovali su da te žene mogu letjeti, hodati po vodi i napadati inozemne brodove na moru. U Tianjingu ih je predvodila prostitutka koji je osuđena zbog napada na strance. Međutim, zapravo se radilo o tome da je većina pripadnica tog pokreta našla način da pobjegne iz patrijarhalnog konfucijanskog društva i počne se baviti uzbudljivim aktivnostima. Kako im je rastao broj, gerilci su krenuli

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Bokserski ustanak (1)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.