Vasily Kudinov
+ AAA -

M. Šerić: Bitka kod Kurska 1943.: najveća tenkovska bitka u povijesti (2)

Autor: Admin

Za one Ruse koje su preživjeli bitku kod Kurska nastali su lijepi dani. Tada je, nakon specijalnog Staljinovog priopćenja da su Orel i Belgorod oslobođeni, 5. kolovoza 1943. započelo razdoblje počasnih plotuna. Jurij Levitan, najpopularniji moskovski radio-spiker, tada je dubokim glasom prvi put izgovorio rečenice koje će se u iduće dvije godine pretvoriti u poznatu glazbu: “Zapovijed vrhovnog komandanta general-pukovniku Popovu, general-pukovniku Sokolovskom, generalu armije Rokosovskom, generalu armije Vatutinu, general-pukovniku Konjevu… Danas, 5. kolovoza, jedinice brjanske fronte u suradnji s jedinicama zapadne i središnje fronte su nakon ogorčenih borbi zauzele grad Orel. Danas su, također, jedinice stepske i voronješke fronte razbile neprijateljske snage i zauzele grad Belgorod.”

Pošto su imenovane jedinice koje su prve prodrle u ta dva grada i pošto je kazano da će dobiti naziv “orelski pukovi” i “belgorodski pukovi”, prvi je put izdano i ovakvo priopćenje: “Noćas, 5. kolovoza, u dvadeset i četiri sata glavni grad naše zemlje, Moskva,


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: M. Šerić: Bitka kod Kurska 1943.: najveća tenkovska bitka u povijesti (2)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.