fbpx
+ AAA -

Kriza američke moći: Kako europljani vide Bidenovu Ameriku

Autor: Admin

Europsko vijeće za vanjske odnose objavilo je rezultate opsežnog istraživanja javnog mnijenja stanovnika 11 zemalja EU. Europljani su posebno odgovarali na pitanja treba li se Europa cijelo vrijeme oslanjati na SAD i što učiniti ako se nesuglasice između SAD-a, Kine i Rusije pojačaju.

Sažetak:

Većina Europljana obradovala se pobjedi Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenom, ali ne misle da on može pomoći Americi da se vrati kao istaknuti globalni vođa;
Stavovi Europljana prema Sjedinjenim Državama pretrpjeli su veliku promjenu. Većina ključnih država članica sada misli da je američki politički sustav slomljen i da se Europa ne može samo osloniti na SAD da je brani.Oni EU i / ili sustave vlastitih zemalja ocjenjuju puno pozitivnije od američkog – i kao najvažnijeg partnera smatraju Berlin, a ne Washington;
Za američku slabost postoje geopolitičke posljedice. Većina vjeruje da će Kina za deset godina biti moćnija od SAD-a i da bi željela da njihova zemlja ostane neutralna u sukobu dviju velesila. Dvije trećine ispitanika smatra kako bi EU trebala razviti svoje obrambene kapacitete;
Postoje velike šanse za oživljavanje atlantizma, ali Washington ne može tjerati Europu protiv Kine kao jamstvo. Javno mnijenje imat će veći utjecaj na odnose nego ranije, te ga treba uzeti u obzir.

Amerikanci imaju novog predsjednika, ali ne i novu zemlju. Iako se većina Europljana radovala pobjedi Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenom, oni ne misle da on može pomoći Americi da se vrati kao istaknuti globalni vođa. To je ključno otkriće paneuropskog istraživanja na više od 15 000 ljudi u 11 zemalja koje je naručilo Europsko vijeće za vanjske odnose, a u studenom i prosincu proveli Datapraxis i YouGov.

Istraživanje je pokazalo da su stavovi europljana prema Sjedinjenim Državama pretrpjeli veliku promjenu. Većina ključnih država članica sada misli da je američki politički sustav slomljen, da će Kina biti moćnija od SAD-a u roku od deset godina i da se europljani ne mogu osloniti na SAD da ih brani. Iz ovih lekcija se izvlače radikalne posljedice. Veliki broj misli da Europljani trebaju ulagati u vlastitu obranu i kao najvažnijeg partnera gledaju na Berlin, a ne na Washington. Oni žele biti oštriji sa SAD-om u svezi ekonomskih pitanja. I umjesto da se usklade s Washingtonom, žele da njihove zemlje ostanu neutralne u sukobu između SAD-a i Rusije ili Kine.
53 posto ispitanih europljana vjeruje da će

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Kriza američke moći: Kako europljani vide Bidenovu Ameriku
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.