fbpx
+ AAA -

Kratkotrajni “Pijani rat” Moldavije i ruskih separatista 1992.

Autor: Admin

Trusnost područja koje je poznato pod povijesnim nazivom Besarabija, razvidna je u mnogobrojnim prelascima „iz ruke u ruke“ različitih vladara; ruskih, rumunjskih, sovjetskih, njemačkih…Stanje koje je 1992. dočekalo taj teritorij ipak je zacementirano 1944. ulaskom Crvene armije i poslijedično uspostavom Moldavske sovijetske socijalističke republike. Svi glasovi Moldavaca za bilo kakvom autonomijom brutalno su ugušeni, djelom u samoj republici, a dijelom u staljinovim gulazima u Sibiru kamo je deportirano više stotina tisuća njenih stanovnika.

„Glasnost“, koju je kao novu doktrinu predvodio Mihael Gorbačov, počela je i u Moldaviji puštati korijenje, ponajprije kroz pokret „Narodni front“, a potom i sa sve snažnijom željom za svojim jezikom i zamjenom ćirilice latiničnim pismom. Dodatni vjetar u leđa bilo je i zbacivanje Čaušeskog, rumunjskog diktatora, s vlasti i potom njegovo pogubljenje.

Rumunjska, koja je uvijek imala aspiracije prema svom malenom istočnom susjedu, širom je otvorila granice za Moldavce. Zastava, jezik i himna u novoj državi bili su identični onima u Rumunjskoj. U Moldaviji, kao višeetničkoj državi, manjine su se s pravom ili bez počele osjećati ugrožene. To je pokrenulo više


Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Kratkotrajni “Pijani rat” Moldavije i ruskih separatista 1992.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.