+ AAA -

Kako su iranski Phantomi rastjerali summit nesvrstanih

Autor:

Pokušavajući prikazati svijetu kako je Irak stabilan i siguran unatoč rasplamsanom ratu s Iranom, irački predsjednik Saddam Hussein nametnuo se tijekom 1982. godine kao domaćin 7. summita nesvrstanih zemalja koji je trebao biti održan u Bagdadu, u poznatom hotelu Royal Tulip Al-Rasheed, u kojem i danas odsjedaju novinari i strane delegacije jer se nalazi u zaštićenoj zelenoj zoni.
Iranu, dakako, to nije odgovaralo i održavanje skupa u Bagdadu pokušao je spriječiti kombinacijom diplomatskih i vojnih instrumenata. Neposredno pred donošenje konačne odluke o održavanju skupa nesvrstanih u Bagdadu sredinom 1982. godine Iran je poduzeo niz vojnih operacija koje su svijetu i onima koji odlučuju o mjestu održavanja trebale pokazati ono što je zapravo sasvim logično, da je Irak nepodoban kao domaćin bilo kakvog međunarodnog političkog skupa jer je država u ratu visokog intenziteta i stoga potpuno sigurnosno neadekvatna. Tijekom srpnja Iran je pokrenuo velike ofanzivne operacije oko iračke strateške naftne luke Basra s ciljem njezinog zauzimanja. Zona Basre našla se u vatrenom kaosu, u kojem su punim intenzitetom djelovale oklopne i topničke snage jedne i druge strane, kao i veći broj borbenih zrakoplova. Već činjenica da se tako žestoke borbe vode na iračkom teritoriju smanjile su izglede iračke strane da izbore konačnu odluku o održavanju skupa u Bagdadu.
No, prema procjeni iranskog vojnog vodstva bilo je potrebno napasti i ciljeve u Bagdadu i njegovoj široj zoni kako bi se definitivno uništio svaki irački pokušaj daljnjeg…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Kako su iranski Phantomi rastjerali summit nesvrstanih

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.