+ AAA -

Kakav će biti svijet nakon krize zvane Covid-19?

Autor:

Iako je teško donijeti preciznu prognozu o globalnim posljedicama na međunarodnom političko ekonomskom planu, već sada postoje dosta plauzibilne analize, temeljene uglavnom na povijesnim činjenicama i sličnim iskustvima koja je ljudska rasa već proživjela na ovom planetu. Istina, usprkos činjenici da se iz dana u dan iščuđavamo distopijskim scenarijima iz Orwelovih knjiga i proklinjemo činjenicu da smo baš mi rođeni u ovom vremenu, svijet je već više puta imao slične scenarije – od prirodnih kataklizmi do pandemijskih bolesti koje su bile ozbiljna prijetnja opstanku civilizacije – ali je ljudski duh uspio prevladati nedaće i izašao kao pobjednik.

Ono što mnogi priželjkuju, jest, da će ova kriza iznjedriti jedan sasvim novi Svijet. Svijet u kojem će doći do radikalne promjene svijesti, u kojem će nacija i vjera postati relikt prošlosti u smislu opće identifikacije, gdje ćemo se uzdignuti u duhovnija bića, čiji će mindset utjecati na političke odluke koje neće biti isključivo profit oriented, koje će diplomaciju uzdignuti do razine u kojoj ego nema glavnu riječ, koje će zelene politike staviti na prvu točku dnevnog reda i koje će u konačnici državu svesti na noćobdijskog čuvara (san svakog istinskog liberala), a slobodu pojedinca staviti na prvo mjesto, pa čak i na uštrb sigurnosti zajednice. Je li ova kriza samo uvod u hipijevsku mantru o Age of Aquarious, nakon koje će oni koji opstanu postati nova rasa, nalik na mit o ljudima s Atlantide?

Ne ako pitamo politčke analitičare, bivše vojne dužnosnike, diplomate i dužnosnike političkih think-thankova, kao što su John Allen, Nicholas Burns, Robert Niblett, Stephen M. Walt, Kishore Mahbubani i ostali koji su dali svoje osvrte za portal Foreign Policy.

Njihovi real politički osvrti, ukazuju na promjenu na globalnoj razini, ali ne na onoj kojoj se većina nada. Stephen M. Walt, profesor međunarodnih odnosa na Harvardu i jedan od vodećih realista, smatra kako će ova pandemija samo učvrstiti

Source
Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Kakav će biti svijet nakon krize zvane Covid-19?
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.