+ AAA -

Iranski dužnosnik stigao u Moskvu radi rješenja karabahskog sukoba

Autor:

Iran je, uz Rusiju i Tursku, daleko najzainteresiranija zemlja za rješenje armensko-azerbajdžanskog sukoba oko Nagorno Karabaha, kako zbog činjenice da Iran neposredno graniči s Nagorno Karabahom (s tom regijom ne graniče niti Rusija niti Turska) tako i zbog više od 15 milijuna pripadnika azerske nacionalne zajednice na sjeveru Irana, koja s pozornošću prati što se događa u neposrednom susjedstvu.

S tim u svezi danas je u Moskvu stigao zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Arakchi, želeći upoznati Rusiju, a onda i Tursku, kao i sve strane u karabahskom sukobu s iranskim planom za rješenje tog dugotrajnog problema na Južnom Kavkazu. Jučer je iranski državni službenik boravio u posjetu azerbajdžanskoj prijestolnici Bakuu.

„Mi prihvaćamo odgovornost i pomažemo rješavanju krize“, kazao je Abbas danas u Moskvi, i dodao, kako se glavni dio iranskoga plana sastoji od namjere za zaustavljanje vojnih djelovanja i obnovi mirovnih pregovora. Glavni elementi plana su njegov regionalni pristup i njegov realizam, naglasio je iranski službenik. Dakle, naglasak se stavlja na sudjelovanje u pregovorima država regije, koje igraju ključnu

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Iranski dužnosnik stigao u Moskvu radi rješenja karabahskog sukoba

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.