fbpx
+ AAA -

Formirana čisto talibanska vlada. Većina ministara pod sankcijama UN-a!

Autor: Admin

većina onih koji su dobili visoke položaje u afganistanskoj vladi, formiranoj od stane talibana, nalazi se pod sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a.

To se posebno odnosi na šefa vlade Mohammada Hasan Akhunda i prvog potpredsjednika vlade Mullaha Abdul Ghanija Baradara. Od 33 osobe koje će zauzimati ministarska i druga visoka mjesta u kabinetu ministara većina pod sankcijama UN-a, navodi tak medij.

Kako je objavljeno, FBI traži novog ministra unutarnjih poslova Sirazhuddina Haqqanija, a za informacije koje će mu pomoći u njegovu hvatanju, SAD nudi 5 milijuna dolara.

Novi premijer Akhund bliski je suradnik glavnog utemeljitelja talibanskog pokreta, ubijenog mule Mohammeda Omara. Akhund je bio njegov politički savjetnik i bio je ministar vanjskih poslova u prethodnoj talibanskoj vladi 1990 -ih. Bio je i guverner provincije Kandahar – glavnog uporišta talibana.

Baradar, koji je postao prvi potpredsjednik afganistanske vlade, smatra se jednim od suosnivača talibana 1994. godine i stoga uživa mnogo veći autoritet u pokretu od ostalih vođa. Baradar se smatra političkim vođom talibana i zato je upravo on posljednjih godina nadzirao proces pregovora o afganistanskom naselju u Dohi.

Tijekom vladavine talibana u Afganistanu od 1996. do 2001. godine, Baradar je imao visoki položaj u svom pokretu, ali nije imao položaje u vladi. 2010. godine. Tijekom zajedničke operacije Sjedinjenih Država i Pakistana, Baradar je zarobljen, a u zatvoru u Pakistanu ostao je oko osam godina. Oslobođen je na zahtjev posebnog predstavnika State Departmenta za Afganistan Zalmaya Khalilzada zatražio je od Pakistana da ga pusti jer vjeruje da će pomoći pregovaračkom procesu između talibana i Kabula. Već 2020. Postaje prvi talibanski čelnik koji je ušao u izravne pregovore s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Drugi zamjenik Ahunda, Abdul Salam Hanafi, bio je ministar
Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Formirana čisto talibanska vlada. Većina ministara pod sankcijama UN-a!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.