fbpx
+ AAA -

EU financijske institucije uzvraćaju udarac američkim divovima!

Autor: Admin

Kreditne institucije u Europi namjeravaju udružiti snage kako bi pokrenule novu uslugu koja će se natjecati s PayPalom, Mastercardom, Visa, Googleom i Appleom. U projektu namjerava sudjelovati više od 30 najvećih europskih banaka i financijskih tvrtki.

“Pokušat će stvoriti platnog diva sposobnog poremetiti oligopol Visa i Mastercard”, piše Financial Times (FT).

Među tvrtkama koje razvijaju spomenutu uslugu su bankarski divovi Deutsche Bank, BNP Paribas, ING, UniCredit i Santander. One obrađuju više od polovice svih plaćanja u Europi.

“Ideja je stvoriti europskog prvaka u plaćanjima koji će se moći suprotstaviti PayPalu, Mastercardu, Visi, Googleu i Appleu”, objašnjava čelnik Europske inicijative za plaćanja (EPI) Joachim Schmalzl. Prema njegovim riječima, do danas je EPI već prikupio više od 30 milijuna eura za projekt.

Pretpostavlja se kako će uz pomoć europske platforme biti moguće plaćati putom interneta i u trgovinama, prenositi novac i podizati gotovinu s bankomata. Prve značajke ove usluge mogu se pokrenuti već 2022. godine.

Treba naglasiti kako kartična plaćanja u Europi sada uglavnom obrađuju američke tvrtke. Prema podacima

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: EU financijske institucije uzvraćaju udarac američkim divovima!
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.