+ AAA -

dr. sc. Sanja Vujačić: ZAŠTO JE REZULTAT EU PARLAMENTARNIH IZBORA U FRANCUSKOJ KLJUČAN ZA BUDUĆNOST EU? (2)

Autor:

Na europskoj razini se na jaz između urbanih i ruralnih sredina nadovezuje onaj koji postoji između « starih » i « novih » Europljana. Prvi su svjesni činjenice da je Zapadna Europa definitivno multikulturalna i raspravljaju o europskom asimilacijskom kapacitetu i njegovom pragu, koji je očito probijen. Drugi teže asimilaciji sa svojim zapadnim uzorima (Jadranka Polović) i u tom smislu afirmiraju vlastitu kulturalnu kompatibilnost, koja najčešće poprima formu religijskog tradicionalizma (Poljska, Hrvatska).

Paradoksalno, « novi » Europljani ne prihvaćaju multikulturalnu realnost « starih » Europljana, ali prihvaćaju asimilaciju s njima. Nacionalizam zapadnih « populista» najčešće je izraz njihove želje za obnovu jake države i kolonijalnih carstava. Europske kolonijalne sile razvile su privilegirane odnose s narodima neeuropskih kontinenata koje su kolonizirale. Pod pretekstom « civilizatorske misije », u osvojenim su prostorima nametnule svoj jezik i način življenja, pa tako, često, npr. prosječni Francuz ima više afiniteta prema Senegalcu koji je francusku povijest učio kao vlastitu i na francuskom, nego prema državljanu neke istočnoeuropske države koji je tu istu povijest učio kao jednu između drugih europskih. Proširenje EU doživljava se kao neželjena komplikacija koja europske sile odvraća od za njih profitabilnijih zona utjecaja. Nacionalizam istočnih « populista » doživljavan je kao patetičan, poglavito protuimigrantske politike država koje ništa ne čine kako bi spriječile iseljavanje vlastitih građana, terorizam ih je zaobišao, ali njihova medijsko-politička scena u prvi plan stavlja sigurnosnu problematiku i terorizam. Jaz između starih i pridruženih članica EU produbljuje i pasivnost prekarijata istočne zone, koji, umjesto da se u svojim državama demokratskim alatima bori protiv prekarizacije rada (Žuti prsluci), nastupa kao konkurentna europska jeftina radna snaga, ili…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: dr. sc. Sanja Vujačić: ZAŠTO JE REZULTAT EU PARLAMENTARNIH IZBORA U FRANCUSKOJ KLJUČAN ZA BUDUĆNOST EU? (2)

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.