+ AAA -

dr. sc. Sanja Vujačić : I Hrvatska je dobila «normalnog» predsjednika

Autor:

Iz francuskog je iskustva razvidno da je Hrvatskoj u 2020., suočenoj s ekonomsko-demografskom katastrofom nesagledivih razmjera, Superman potrebniji nego Francuskoj 2012. A njega niotkud. Kako bi kohabitacija između novog predsjednika iz hrvatskog fikus-kalupa i još « normalnijeg » premijera čije su ovlasti unutar EU jednako sužene koliko i ovlasti predsjednika u RH, mogla uroditi reformatorskim elanom ? Zaustaviti pad nataliteta do razine odumiranja hrvatskog naroda i stvoriti uvjete za dijalog između hrvatskih dobitnika i gubitnika globalizacije ?

Istina, pogled izvana na francuske kontinuirane prijepore između vlasti i naroda zbunjuje i zastrašuje. U tom je kontekstu Michel Audiard dobro primijetio : « Francuski je običaj određenim ljudima dati mandat, pa im osporavati pravo da ga koriste. » ; a General de Gaulle šaljivo uskliknuo : « Kako upravljati državom u kojoj postoji 258 različitih vrsta sira ? » Međutim, upravo zahvaljujući tim svojim specifičnim borbama, francusko se društvo kontinuirano reformira, dakle regenerira ; nekad u socijalno pozitivnom, nekad u socijalno negativnom smjeru, ali neprekidno dokazujući da je živo. Naprotiv, ono društvo u kojem vlada prividni mir nema budućnosti. U njemu raste nered koji će taj sustav neumitno odvesti u entropijsku smrt….

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: dr. sc. Sanja Vujačić : I Hrvatska je dobila «normalnog» predsjednika

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.