AP
+ AAA -

Dr.sc. S. Vujačić : “Svaki Židov u Palestini je malo Arap i nijedan Arap u Izraelu ne može tvrditi da nije malo Židov”

Autor: Admin

Bliski istok razdire globalni rat The West vs the Rest (Zapad protiv Ostatka (svijeta), koji se retorički izražava u blokovskom svrstavanju i sukobu oko najboljeg oblika vladavine: demokratskog ili autoritarnog; a u stvari prikriva sirovu borbu za ili protiv održanja Zapadne hegemonije. Iza Zapadnog demokratskog koncepta svrstao se Izrael. On se nalazi u okruženju kojim je ovladao politički islam. Stoga se političke opcije svode na vjerske: sunitsku koja je demokratskija po pitanju zastupanja Alahove riječi i sklonija Zapadu i šijitsku, koja je autoritativnija po tom pitanju i odbija Zapadni utjecaj.

Predstavnici prve opcije su muslimanske države koje su se svrstale u blok The West uspostavljanjem odnosa s Izraelom; kao što su nedavno Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maroko i Sudan uspostavili diplomatske odnose; kao Turska koja je 2022. „odmrznula“ zamrznute odnose; ili kao Saudijska Arabija koja je bila na putu ostvariti ih. Predstavnici druge opcije su muslimanske države koje ne priznaju dominaciju Zapada, kao Iran, Sirija i Jemen, te se svrstavaju u blok The Rest; ili kao Libanon kojim vojno i politički dominira šijitski Hezbollah, te bi se mogao priključiti tom bloku.


Hamasova intervencija prekinula je taj proces blokovskog svrstavanja i u prvi plan vratila palestinsko pitanje. O načinu na koji će Zapad riješiti – nakon istrjebljenja Židova u 20. stoljeću, pitanje istrjebljenja Palestinaca u 21. stoljeću, ovisi opstanak Zapadne civilizacije. Zapadnu civilizatorsku misiju već odbija The Rest (ostatak svijeta). Erozija demokracije u Izraelu odgovara eroziji demokracije u cijelom Zapadnom taboru. Ona je odraz nove geopolitičke podjele The West vs the Rest, zbog koje raste nered u sistemu međunarodnih odnosa i multipliciraju se ratna žarišta. Onako kako kineska Komunistička partija vjeruje da bolje zna što je dobro za narod od naroda, tako demokratske političke elite sve više vjeruju da je narod neuk, pa se više i ne trude konzultirati ga prilikom donošenja značajnih odluka. Dakle, izraelske i palestinske mase se ne pita više nego francuske ili hrvatske žele li

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Dr.sc. S. Vujačić : “Svaki Židov u Palestini je malo Arap i nijedan Arap u Izraelu ne može tvrditi da nije malo Židov”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.