fbpx
+ AAA -

dr.sc. M. Puharić: Zelena tranzicija na hrvatski: uvod u ekocid uz bogaćenje pojedinaca (2)

Autor: Admin

Ono o čemu se u Europskoj uniji a poglavito u Hrvatskoj  uglavnom  šuti je stvarni utjecaj obnovljivih izvora energije na zdravlje ljudi, životinjski svijet i općenito prirodu. … Nažalost, u Republici Hrvatskoj se zakonodavstvo  periferno bavi ovom problematikom pa je lokalno stanovništvo ostavljeno na milost i nemilost „developera“ i nekompetentne hrvatske administracije. … Dovesti lokalno stanovništvo u situaciju da mora uzmicati pred ogromnim čeličnim grdosijama koje emitiraju nesnosnu buku je prije svega nehumano i po zdravlje pogibeljno

Hrvatski operator prijenosnog sustava – HOPS objavio je na svojoj stranici popis takozvanih EOTRP-ova, (Elaborat optimalnog tehničkog rješenja priključenja na električnu mrežu). Radi se o studijama koje na razvidan način određuju potrebne zahvate na prijenosnoj ili distribucijskoj mreži kako bi se priključili poglavito obnovljivi izvori električne energije (OIE) ali i drugi korisnici. Naravno, analiza uključuje i troškove koje će platiti investitor i svi potrošači električne energije putom mrežarine (naknade za korištenje elektroenergetske mreže) koja se naplaćuje uz potrošenu električnu energiju. Mrežarina je više puta bila spominjana kao prijepor između investitora (uglavnom stranih) i operatora mreže (HOPS i Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS), oba u vlasništvu HEP-a. Sve su više prisutni zahtjevi investitora da građanstvo i industrija plaćaju pojačanje mreže a da budući vlasnici obnovljivih izvora financiraju samo nužan i najkraći priključak do najbliže točke elektroenergetskog sustava. Dakle, traži se da privatne investitore podupiru sve siromašniji građani i ugrožena industrija, između ostaloga zbog sve viših naknada za zelene izvore, kako ih europska elita naziva. Koliko su ti izvori zeleni, kojima je navodni cilj spašavanje čovječanstva od emisija CO2, biti će riječi u nastavku teksta.

Međutim, u ovom trenutku je značajno da se po prvi puta javno objavljuje lista svih zainteresiranih

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: dr.sc. M. Puharić: Zelena tranzicija na hrvatski: uvod u ekocid uz bogaćenje pojedinaca (2)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.