+ AAA -

dr.sc. Jadranka Polović: „SRPSKI SVET“

Autor:

Od nedavno hrvatsko–srpske odnose opterećuje nova strateška odrednica srpske, kako unutarnje tako i vanjske politike, sadržana u jednostavnoj sintagmi „Srpski svet“ koja simbolizira povezanost srpskog naroda koji živi u zemljama regije s Republikom Srbijom. Ova tema je poglavito aktualizirana posljednjim zbivanjima u Crnoj Gori, u kojoj su prosrpske stranke uz snažnu potporu Srpske pravoslavne crkve osvojile najveći broj mandata.

Naime, pozornost je izazvala izjava srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina, koji je u odgovoru na optužbe crnogorskih i bošnjačkih medija prema kojima srpski predsjednik, Aleksandar Vučić širom regije stvara „Srpski svet“, odgovorio kako se nada da su optužbe istinite. Beograd mora u sebi i oko sebe okupiti sve Srbe iz regije zbog čega se predsjednik Srbije nameće kao predsjednik svih Srba ili srpskog naroda „rasutog“ po susjednim zemljama regije, zaključio je ministar. Takav pristup podrazumijeva sasvim novi oblik političkog okupljanja, strategije ili aktivizma. Naime, Srbi širom regije trebaju biti usmjereni na proces zajedničkog donošenja političkih odluka koje se tiču njihovog statusa I budućnosti.

Ova tema, naravno, nije novost, budući da je ministar obrane, Aleksandar Vulin još početkom godine predstavio dva strateška dokumenta: Strategiju obrane Republike Srbije, i Strategiju nacionalne sigurnosti koja su izazvala veliku buru u regiji. Strategija nacionalne sigurnosti utvrđuje sedam prioritetnih nacionalnih interesa Republike Srbije, od kojih su dva izazvala zabrinutost susjednih država – očuvanje suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Srbije, i očuvanje postojanja i zaštite srpskog naroda “gdje god da živi”, kao i nacionalnih manjina, njihovog kulturnog, vjerskog i povijesnog identiteta što je preduvjet “opstanka Republike Srbije, dijaspore i Srba u inozemstvu, i Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu s Dejtonskim sporazumom”. Naime, ova dva cilja sasvim jasno ukazuju na novo samopouzdanje Srbije, i predstavljaju ozbiljan zaokret u srpskoj politici, kojem nesumnjivo, pogoduju nove geopolitičke okolnosti u regiji. Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je tada kako bi usvajanje ovih dokumenata bio čin otvorenog neprijateljstva prema Bosni i Hercegovini

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: dr.sc. Jadranka Polović: „SRPSKI SVET“

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.