+ AAA -

dr. sc. Jadranka Polović: ONE BELT ONE ROAD NA SPLITSKI NAČIN: geopolitičke okolnosti izgradnje bolnice na kraju grada

Autor:

Nedavno je splitska javnost ostala zatečena informacijom da se Klinički bolnički centar (KBC Split) smješten na lokacijama Firule i Križine vrijednim ”milijun dolara” (u stvarnosti puno više) moguće izmješta na lokaciju Kurtovići iza Klisa. KBC, nakon zagrebačkog, druga bolnica po važnosti u Hrvatskoj koja godišnje primi do milijun pacijenata iz cijele Dalmacije, susjedne Bosne i Hercegovine, kao i turiste (bez i sa osiguranja) uporno se bori s nedostatkom kadrova i opreme, te nedostatnim infrastrukturnim ulaganjima. Kako su plaće medicinskih sestara i bolničkih liječnika neadekvatne količini i uvjetima posla, bolnicu gotovo svakodnevno napuštaju stručnjaci, ali to nije razlog koji bi zabrinuo resornog ministra, vladu ili možda splitske gradske i županijske vlasti. Dakle, unaprijeđene uvjeta rada, veće plaće ili bolja skrb o bolesnicima, u skladu s dominirajućim trendom amerikanizacije (čitaj – uništavanja) javnog zdravstva, nije na agendi političkog odlučivanja, niti grandioznih vizija političko – akademske – građevinske elite.

Međutim, mogućnost mešetarenja vrijednim zemljištem i poslovima u kojima bi ova vesela družina mogla bajkovito zaraditi (a građani i te kako izgubiti) navela ih je da se javno pohvale ambicioznim planovima za budućnost splitskog zdravstva. Tako je aktualni ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ushićen interesom kineskih investitora za izgradnju nove bolnice, najavio investiciju od 1,5 milijardu kuna (?) i tom prigodom benevolentno preimenovao KBC Split u Sveučilišnu bolnicu Split, budući da je i onako KBC Split baza kliničke nastave Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Većina građana nasmijala se ovoj ideji smatrajući je potpuno nerealnom. Građani doista…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: dr. sc. Jadranka Polović: ONE BELT ONE ROAD NA SPLITSKI NAČIN: geopolitičke okolnosti izgradnje bolnice na kraju grada

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.