fbpx
+ AAA -

dr. sc. Jadranka Polović: KINESKI POHOD NA EUROPU RAZOTKRIO PODJELU EU NA CENTAR I PERIFERIJU (2)

Autor: Admin

Posjet kineskog premijera Li Keqianga Hrvatskoj, kao i summit „Kina+16“ obilježili su početak novog uzbudljivog razdoblja u hrvatsko–kineskim odnosima. Ne samo skup 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Dubrovniku, već osobito uspješni pregovori hrvatske vlade s brojnom kineskom delegacijom, u Hrvatskoj se promatraju kao veliki diplomatski uspjesi koji će desetljećima dugu gospodarsku, time i socijalnu depresiju okončati nizom najavljenih grandioznih kapitalnih projekata. Potpisani su memorandumi o suradnji, dogovoreni brojni potencijalni (megalomanski) projekti, značajne investicije koje bi trebale oživjeti hrvatsko gospodarstvo, između ostalog i kupnja Političke škole u Kumrovcu (projekt SKJ) nakon čega će sigurno uslijediti marketinško brendiranje Josipa Broza Tita. Eto kako nam strane investicije (u ovom slučaju kineske) pomažu prevladati duboke ideološke rascjepe u hrvatskom društvu, vječni prijepor između ustaša i partizana. Da nije jadno, bilo bi smiješno!

Ali vratimo se Kini! Dolazak mnogobrojne kineske delegacije u Hrvatsku nastavak je nezaustavljivog kineskog pohoda na Europu – kineski je predsjednik Xi Jinping tek prije nekoliko dana posjetio…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: dr. sc. Jadranka Polović: KINESKI POHOD NA EUROPU RAZOTKRIO PODJELU EU NA CENTAR I PERIFERIJU (2)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.