+ AAA -

dr. sc. Jadranka Polović: KAKO JE „BELLA ITALIA“ PLATILA CIJENU GLOBALIZACIJE

Autor:

U tvornicama koje proizvode za modni sektor čini se da se posao uglavnom nastavlja, uz pojačane mjere opreza. Tvornica Candiani, koja opskrbljuje klijente višeg ranga poput Hugo Bossa i Stelle McCartney, na svoju je web stranicu postavila obavijest da se proizvodnja i isporuke odvijaju uobičajeno, ali uz ograničene posjete dobavljača, te ograničena putovanja osoblja u inozemstvo. Benetton je primjerice zatvorio svoje pogone u regiji Veneto. Talijanski luksuzni modni brendovi suočavaju se i s drugim izazovima, te neočekivanim rizicima. Naime, širenje koronavirusa smanjilo je luksuznu potrošnju, jer bogati kupci ostaju kod kuće i otkazuju planove putovanja na shopping destinacije. Brzinsko istraživanje preplašenih menađera uglednih modnih kompanija pokazalo je da bi planirani profit lako mogao izostati. Prema izjavi jedne od kooperantskih tvrtki koja proizvodi torbice za Gucci, broj proizvoda je u veljači pao na 450 (od uobičajenih 1000), dok za sada nema narudžbi za ožujak, travanj ili svibanj. Pad narudžbi bilježe i Louis Vuitton, Prada i Ferragamo, a zabrinutost raste s povećanjem rizika od daljnjih poremećaja u Italiji.

Talijanski luksuzni brandovi izravno podržavaju borbu protiv virusa, pa je tako slavni talijanski modni kreator, Giorgio Armani, donirao čak 1,25 milijuna eura bolnicama u Milanu i Rimu, kao i Institutu za civilnu zaštitu, dok je Bulgari osigurao mikroskope nove generacije za bolnicu Lazzaro Spallanzani u Rimu.

Zaista etično i plemenito. Ipak, već godinama svjetske modne korporacije, brendirane s „made in Italy“, posluju na rubu zakona, osobito etičnosti. Njihovi glavni kooperanti su kineske „tvornice znoja“ u kojima u užasnim, nehigijenskim uvjetima ilegalno rade rade kineski migranti, ali

Source
Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: dr. sc. Jadranka Polović: KAKO JE „BELLA ITALIA“ PLATILA CIJENU GLOBALIZACIJE

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.