+ AAA -

dr. sc. Jadranka Polović: AMERIČKI CILJ: ZAMIJENITI ERDOGANA

Autor:

Zabrana djelovanja njegove organizacije Hizmet ili Cemat, koja se u Turskoj vodi kao FETO (Fetullahist Terror Organisation) dio je vrlo dugog pravnog i političkog procesa. FETO sebe predstavlja kombinacijom različitih ciljeva – „hizmet (usluge), hizmet bareketi (pokret), camaat (religijska zajednica) ili camia (grupa). Zapravo, vrlo je teško konceptualizirati FETO ne samo prema međunarodnoj javnosti, ponekad čak i u turskom društvu. Organizacija je hijerarhijski postavljena, članovi su podijeljeni u grupe prema zaduženjima. Struktura organizacije temelji se na vrlo visokom stupnju tajnosti, osobito na ilegalnim aktivnostima unutar državnih institucija, i podrivanju veza u zapovjednom lancu unutar vojske. FETO djeluje kao „paralelna država“, budući da državni dužnosnici ili vojni časnici često primaju naredbe od zapravo neslužbenih, ilegalnih šefova ili „abija“ (braće). Ovakav koncept djelovanja, infiltriranje u policiju, sudstvo, tužiteljstvo, obavještajne službe, kao i obrazovne, kulturne i financijske institucije usmjeren je na uspostavu potpune kontrole nad državnim institucijama i vojskom.

Ovo je posebno bilo vidljivo 2013. godine kada Gulenove pristalice nisu uspjele svrgnuti legalno izabranu vladu pokrenuvši nekoliko sinkroziranih istraga o korupciji protiv službenih dužnosnika na vrlo visokoj razini. Vrlo skoro Erdoganova vlada postavila je administrativne zapreke organizaciji, prerezala izvore financiranja i uklonila Gulenove pristalice sa službenih položaja. Upravo se te mjere smatraju razlogom i motivom državnog udara 2016.g. budući da je jedina opcija FETO-a da zadrži vlast zapravo postala organizacija državnog udara i nasilno preuzimanje vodstva države. Osobito vladina odluka da otpusti visoko rangirane časnike iz vojske ubrzala je planove o vojnom puču.

Slijedom zbivanja 2013. godine, Nacionalno vijeće za sigurnost je Gulenov plan o stvaranju „paralelne države“ ocijenilo kao prijetnju nacionalnoj…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: dr. sc. Jadranka Polović: AMERIČKI CILJ: ZAMIJENITI ERDOGANA

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.