+ AAA -

dr. sc. Igor Dekanić: ENERGETSKO-GEOPOLITIČKE PROMJENE NA BLISKOM ISTOKU

Autor:

Energetska geopolitika cijelo stoljeće imala je dva trajna obilježja. Prvo obilježje je važnost nafte, njezina strateška uloga u gospodarstvu te nadzor svjetskih velesila nad naftnim resursima i glavnim pravcima izvoza ove dragocjene sirovine. Drugo obilježje je odnos Europe i Sjedinjenih Američkih Država prema Bliskom odnosno Srednjem istoku, prostoru na kojem se nalaze zalihe skoro polovice svjetskih ugljikovodika u ležištima. Još od završetka Prvog svjetskog rata i prekrajanja Osmanskog carstva, preko dekolonizacije poslije Drugog svjetskog rata do naftnih ratova u području oko Perzijskog ili Arapskog zaljeva potkraj 20. i počekom 21. stoljeća, geopolitički interes vodećih europskih sila i SAD-a bio je usmjeren na stjecanje što većeg utjecaja na prostor Bliskog istoka. Sada, pri završetku dugog desetljeća 21. stoljeća kao da se oba ova glavna obilježja mijenjaju ili su promjene na vidiku u bugućnosti.

U svjetlu borbe protiv klimatskih promjena priprema se velika energetska tranzicija u kojoj bi glavna odrednica trebala biti promjena uloge fosilnih goriva i u tom kontekstu i promjena uloge nafte u geopolitici. Za razliku od priželjkivanja prvaka ekoloških pokreta, optimističkih izjava političkih lidera koje marketinški dobro zvuče, te zahtjeva mladih prosvjednika protiv klimatskih promjena koji se okupljaju svakog…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: dr. sc. Igor Dekanić: ENERGETSKO-GEOPOLITIČKE PROMJENE NA BLISKOM ISTOKU

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.