Dolar ojačao nakon prošlotjednog velikog pada

Autor: Admin

Nakon maksimalnog tjednog pada u posljednja dva mjeseca, o čemu je Geopolitika.News  pisala u petak,, američki dolar u ponedjeljak je ponovo porastao u odnosu na većinu svjetskih valuta, nakon obnavljanja interesa za rizične aktive koji podržavaju dolar, priopćio je MarketWatch.

Većiona glavnih svjetskih burzovnih indeksa u ponedjeljak je poraslo. Zabrinutost investitora je smanjena nakon što je u subotu Sjeverna Koreja proslavila 69. godišnjicu svog osnutka bez bilo kakvih raketnih ili nuklearnih testiranja. To je ograničilo potražnju za sigurnim aktivima, poput zlata, obveznica, ili japanskog jena.

Financijska tržišta također procjenjuju štete od uragana „Irma“ u SAD-u i njihove posljedice po gospodarstvo.

Indeks dolara DXY, koji slijedi dinamiku američke valute u odnosu na 6 svjetskih valuta, porastao je za 0,1% – na 91,4901 bod. U petak se taj pokazatelj spustio na rekordno nisku razinu u posljednje 2 i pol godine, na 91,0110 bod.

„Indeks dolara odskočio je od dvogodišnjeg minimuma samo zato, što su procjene ekonomskih štata (od uragana „Irma“, op. GN.) puno niže nego što se očekivalo“, izjavio je Naem Aslam, glavni tržišni analitičar Think Markets-a.

U ponedjeljak je tečaj dolara do 14:08 sati prema euru iznosio 1,1998 dolara za 1 euro, a u vrijeme zatvaranja newyorške burze 1,2036 dolara za 1 euro.




U odnosu na japanski jen dolar je ojačao za 0,8% i dosegnuo iznos od 108,66 jena za 1 dolar. Za usporedbu, krajem prošlog tjedna dolar je u odnosu na euro pao za 1,5%, a prema jenu za čak 2,2%. Na snažni pad dolara u petak utjecala je geopolitička napetost ali i kadrovske promjene u američkim Federalnim rezervama. Ostaju za pričekati i prve reakcije valutnih tržišta na sinoć izglasano proširenje sjevernokorejskih sankcija od strane Vijeća sigurnosti UN-a, što će najviše ovisiti o potezima Pjongjanga.

Azijski trejderi doveli dolar u položaj „slobodnog pada“. Što Trump želi od dolara?




 

 

 
Source: Geopolitika.news

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.