+ AAA -

Devizne rezerve Saudijske Arabije naglo se smanjuju

Autor:

Saudijska Arabija, zemlja čija se proračunska ravnoteža čak oko 85% temelji na proizvodnji i izvozu nafte, sigurno je država koja je u financijskom smislu najviše stradala od niskih cijena „crnog zlata“ na svjetskom tržištu. A tu je još i velika koronakriza, jer epidemija COVIDa-19 snažno je zahvatila i tu zemlju. Rijad je zbog pada deviznih prihoda već ranije bio primoran na donošenje niza nepopularnih mjera koje se odnose na smanjenje različitih socijalnih subvencija i davanja (u zamjenu za unutarnju političku stabilnost), kao i na povećanje PDV-a za čak tri puta – s 5 na 15%.

A o veličini problema s kojima se susreće najmoćnija arapska država i jedna od najbogatijih zemalja svijeta, govori i vijest, kako je u travnju došlo do naglog pada deviznih rezervi zemlje drugi mjesec za redom. Čisti inozemni aktivi Ureda za platni promet Saudijske Arabije (SAMA) u travnju su se smanjili na 443,75 milijardi dolara, u usporedbi s prethodnim mjesecom, kada su iznosili 464,64 milijarde dolara.

U ožujku su se inozemni aktivi zemlje smanjili gotovo za 27 milijardi dolara, što je najveća dinamika smanjenja u posljednjih

Source

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Devizne rezerve Saudijske Arabije naglo se smanjuju

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.