+ AAA -

Borci za nezavisnost Teksasa zapravo su bili Meksikanci

Autor:

Amerikanci su svoj rat za neovisnost od Velike Britanije predstavili kao ultimativnu borbu za slobodu svakog čovjeka, dok se zapravo radilo o pobuni koju je potakla nekolicina bogatih trgovaca i plantažera koji su svoju robu htjeli plasirati na tržište bez da plaćaju porez kruni, a isto tako su se bojali da bi mogli ostati bez robova na kojima im je počivala ekonomija budući da su se u Londonu počeli donositi zakoni protiv ropstva. Ratovi protiv Indijanaca prikazani su kao borba bijelog čovjeka protiv divljaka koji je njihovom zaslugom civiliziran, dok se zapravo radilo o bezobzirnoj pljački zemljišta i uništenju cijelih domicilnih civilizacija. Junaci takve borbe, poput generala Custera, dizani su u zvijezde ne vodeći računa o tome da se zapravo radilo o pijanom egomanijaku i šarlatanu koji čak nije imao čin generala, nego je u trenutku pogibije u bitci kod Little Bighorna, koju je izgubio zbog svoje gluposti i podcjenjivanja neprijatelja, nosio čin potpukovnika. 

Silovana sestra

Tako su isto Amerikanci koji su se borili za nezavisnost Teksasa predstavljeni kao hrabri borci protiv meksičke tiranije, a poklič „Zapamtite Alamo” postao je jedan od osnovnih stupova na kojem se gradio mit o američkoj hrabrosti i požrtvovnosti. No, istina je bila potpuno drukčija. Teksas je bio pokrajina

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Borci za nezavisnost Teksasa zapravo su bili Meksikanci

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.